Проф. д-р Надя Манолова - Николова е удостоена с грамота от Държавен архив - Перник

Проф. д-р Надя Манолова - Николова, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, катедра „История на България“, е удостоена с грамота „Приятел/партньор на Архива за 2021 г.“, съобщиха от институцията.  

Чрез нейни научни публикации са популяризирани документи от фондовете на Държавен архив - Перник. Същевременно, с помощта ѝ са постъпили документи и колекции, някои от които експонирани с голям успех през миналата година. Благодарение на съдействието на проф. Надя Манолова - Николова е приет и църковният архив със старопечатни издания на храм на територията на областта, чиито най-ранни документи датират от 1809 г.

Проф. д-р Надя Манолова - Николова е родена в Перник. Специализирала е в Барселонския публичен университет, в Белградския университет, в Националния исторически архив в Мадрид. Научните ѝ интереси са насочени към история на България ХV-ХІХ в., Българско възраждане, християнския свят на възрожденските българи, история и природни бедствия ХV-XIX век, културна и социална история на българското общество XVIII - XIX век, Испания и Балканите XVIII - XIX век. Сред публикациите ѝ са „Летописни бележки от Средна Западна България“, в съавторство  с Пенка Желева, „Свети места от Годечко, Драгоманско и Трънско“ (в съавторство с Б. Петрунова и В. Григоров), „Чумавите времена (1700-1850)".

Личният фонд на проф. д-р Надя Манолова - Николова е заведен в масивите на Държавен архив - Перник.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини