Интерконекторът с Гърция получи Акт 16

Изображение 1 от 2

    Газовата връзка между България и Гърция получи Акт 16. Това обяви на брифинг в Министерски съвет служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

    Официалното откриване ще се състои в НДК в събота, 1 октомври.

    На събитието ще присъстват председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Северна Македония и Сърбия, както и гръцкият премиер. Домакин на церемонията ще е българският държавен глава Румен Радев.

    „Към днешна дата можем да си отдъхнем, че обектът е завършен и на 1 октомври той ще може да бъде пуснат в експлоатация в истинския смисъл на думата, без да има нарушения на никакви норми в България“, допълни още той. 

    Преди седмица независимият преносен оператор „Ай Си Джи Би“ АД (ICGB), отговорен за търговската експлоатация на интерконектора Гърция-България, обяви, че ще предлага на търгове свободния капацитет по тръбата, считано от 1 октомври т.г. 

    Междусистемната газова връзка започва работа с общ капацитет от три млрд. куб. метра годишно. Около половината - 1,57 млрд. куб. метра, вече са резервирани по дългосрочни споразумения, достигащи до 25 години. Останалият наличен капацитет ще бъде предлаган чрез търгове на две от водещите платформи за резервация на капацитет - PRISMA и RBP.

    Всички търгове ще се провеждат съгласно Тръжния календар на Европейската мрежа на операторите на преносни системи. 

    Интерконекторът е с обща дължина 182 км. и е нов маршрут за внос на газ в България. Общата стойност на газопровода е над 240 млн. евро, от които Европейската комисия предостави безвъзмездно за предпроектни проучвания през 2010 г. 45 млн. евро и още 35 млн. евро по оперативна програма на България. Европейската инвестиционна банка кредитира строежа със 110 млн. евро.  

    Източник: nova

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини