Газовата връзка със Сърбия трябва да е готова до октомври, Вучич нарече България "добър и сигурен приятел"

България и Сърбия могат като приятели да правят "важни и големи" неща като интерконектора между газовите им системи. Това заяви сръбският президент Александър Вучич на церемонията, с която започна изграждането на газовата връзка между двете страни и в която участва и българският му колега Румен Радев.

Церемонията се състоя четири месеца след откриването на откриването на друга връзка - с Гърция, и почти месец след като бе съобщено, че "Булгаргаз" ще има достъп до газопреносната мрежа на Турция.

На нея София, Белград, "Булгартрансгаз" и изпълнителят "Главболгарстрой" потвърдиха ангажимента за завършване на проекта до октомври 2023 г. Според изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов това е и срокът, в който интерконекторът може да бъде пуснат в експлоатация. Според него с проекти като разширението на хранилището в Чирен и участието в терминала за втечнен природен газ в Гърция България ще остане "стратигечиски партньор на Балканите".

Европейската комисия оказва финансова поддръжка на проекта. Инструментът Connecting Europe, който работи за свързаността на енергийните системи в Европейския съюз, е отпуснал 27 млн. евро на "Булгартрансгаз", а общо за проекти от общ интерес са заделени 218 млн. евро.

Вучич, който говори след европейски представител и чу тези суми, изрази изненадата си от тях. "Нашата част е 108 км, българската - 62... за пръв път получаваме повече финансиране", отбеляза. По думите му 49 млн. са заделени за Сърбия от инструмента, 25 млн. - от Европейската инвестиционна банка.

Сръбският президент същевременно се върна към обичайните си критики за размера на европейското финансиране, което страната му - кандидат за членство в ЕС - е получила до момента. "Ние за енергийна инфраструктура никога не можем да получим 218 млн."

"Всичко разбирам, всички всичко разбираме, няма нужда от преводач между български и сръбски", каза Вучич под аплодисменти. Каза и че Сърбия може да разчита на България като "добър и сигурен" приятел не само в добри, а и в тежки времена.

Президентът Румен Радев нарече проекта залог за бъдещето, "но не само за да развиваме двустранните си отношения, а и за общото европейско бъдеще". "Този проект е пример как устойчивото ни сътрудничество с Европейската комисия води до взаимни ползи не само за нашите страни. Той дава нови възможности на региона чрез реална диверсификация и сигурност на доставките", каза още Радев. "Защото успехът на Сърбия в изграждането на връзки със съседните страни чрез този интерконектор е успех и за България" заради достъпа до европейските пазари, особено предвид въвеждането в експлоатация на интерконектора с Гърция и достъпа до газовата система на Турция, каза Радев.

Освен това Сърбия ще получи достъп до нови източници чрез Южния газов коридор и терминалите за втечнен газ в Егейско море, отбеляза той. Освен физическа връзка, новият обект ще даде възможност за съвместно преговаряне за по-добра цена на доставки.

Сърбия и в момента получава газ през България, но само руски, по балканското разклонение на "Турски поток".

Съгласно споразумението между "Булгаргаз" и турската "Боташ" количества газ от турската мрежа (откъдето би могла да получава и Сърбия) е вероятно да започнат да пристигат през 2024 г., а споразумението ще действа до 2036 г. "Булгаргаз" и "Боташ" може съвместно да преговарят за покупки на втечнен газ от САЩ и Норвегия, който да се разтоварва на турските терминали и по мрежата на турската компания да достига България.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини