Пети смъртен случай от новия грип

Преди два часа е дошла информация за пети смъртен случай от грип – пациент от Петрич, който 10 дни се е самолекувал в къщи. Мъжът е под 30 години. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев на пресконференция в Министерски съвет.

"В София се обявява ваканция в 28 училища от днес. Грипна епидемия в съответното населено място се обявява когато е необходимо", каза Нанев.

Министърът на здравеопазването призова навреме да се търси лекарска помощ и да не се прилага самолечение, каквито са били случаите, завършили с фатален изход.

До голяма степен отсъствието на ученици от училище се дължи на това, че родителите не пускат децата си в час.

Очакванията са при доставка на ваксина тя да стигне първоначално за 180 000 души. Ще се ваксинират хора от рисковите групи - бременни, хора с придружаващи заболявания, малки деца и др.

Същевременно министърът на здравеопазването оповести на пресконференция, че при всяка грипна епидемия у нас умират между 2500 и 3000 души. 

Министърът е запознал правителството с епидемичната обстановка в страната. Той отбеляза, че до момента от новия грипен вирус А /Н1N1 има починали 5 души в страната, а петима са в по-тежко състояние и се лекуват в момента. 

Заболеваемостта в страната в момента е 132 на 10 000 души, което по думите на министъра означава, че 100 000 души са болни с различна симптоматика. В няколко области вече е обявена грипна епидемия. Национална епидемия не е обявена, защото стойностите трябва да са над 200 души на 10 000, каза министърът и добави, че е възможно до края на седмицата да бъде достигната тази стойност.

До вчера грипна епидемия бе обявена в 12 региона на страната, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Това са областите Търговище, Ямбол, Стара Загора, Габрово, Бургас и Силистра. Епидемия е обявена и в следните общини – Никопол, Самоков, Варна, Шумен, Ловеч, Враца.

Четвъртият случай на смърт, вследствие на новия грип, е от 30 октомври. Тогава в МБАЛ Враца е починала жена на 35 години. Причина за фаталния изход е утежненото състояние на пациентката и късно потърсената медицинска помощ. 

Жената е била с тежка анемия, цироза и хипопротеинемия, в състояние на кахексия или недохранване следствие на тежки и продължителни диети. За няколко месеца пациентката е отслабнала с повече от 20 килограма. Жената е потърсила лекарска помощ, след като 10 дни се е самолекувала при 38 градуса температура.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини