Извънземният кинжал: Пет неща за Тутанкамон, които може да не знаете

Преди сто години на 4 ноември е открита гробницата на фараона Тутанкамон, припомня IFL Science. Египетски работници (и вероятно едно момче, работещо далеч от основната зона) открили стъпалата към тази изключително добре скрита гробница. Тези археологически разкопки били ръководени от британския египтолог Хауърд Картър под патронажа на Джордж Хърбърт, 5-ти граф на Карнарвън.

Въпреки че гробницата е била ограбена в древни времена, повечето от нейните оригинални артефакти са недокоснати. Откритието предоставя невероятна представа за материалната култура на древен Египет, плюс по-задълбочено разбиране на ритуалите и начина на живот на висшата класа на тази древна цивилизация.

Сега Тутанкамон се е превърнал в символ на древен Египет. За неговият кратък живот и управление Египет се връща към политеистична религия (с много почитани божества) след краткия прото-монотеизъм, фокусиран върху бога на слънцето Атон, наложен от баща му Ехнатон.

Тутанкамон става фараон, когато е на осем или девет години, под управлението на бъдещия си наследник Ай и умира едва десетилетие по-късно, вероятно в резултат на общо лошо здраве, фрактура на крака и тежка маларийна инфекция.

Проклятието е измислено от британските вестници

Проклятията не са истински, но легендарното проклятие на Тутанкамон е още по-фалшиво, тъй като всичко е измислено от британски вестници и други западняци. В гробницата няма нищо написано за проклятие над нарушителите. Цялата афера е измислена след трагичната смърт на Карнарвън на 5 април 1923 г. Той разцепил ухапване от комар на бузата си, при която се инфектирал.

Британските вестници разпространили сензационни истории за прокълната гробница, стигайки дори до измисляне на текст за проклятието. Научна статия за графа показа, че нищо свръхестествено не се е случило, а друга работа показва, че средната продължителност на живота на хората, работещи по гробницата, е била напълно нормална за времето.

Самият Картър каза, че проклятието е глупост и че чувствата на един египтолог не са страх, а уважение и благоговение.

Картър откраднал от гробницата

Смъртта на Карнарвън довела до напрежение между Картър и египетското правителство на базата на това кой трябва да контролира достъпа до гробницата. Това дори принудило Картър да спре да работи по гробницата през по-голямата част от 1924 г. В крайна сметка повечето от артефактите от гробницата изчезнали в Египетския музей в Кайро, нещо, което не е стандартна практика по онова време, където спонсорите на разкопките също получавали част от артефактите.

Изглежда обаче, че Картър е прибрал някои неща сам. Слуховете, че го е направил, се носят от век, но доказателството дойде само преди няколко месеца, когато изследователите откриха писма, свързващи го с кражбите. Всичките 18 предмета, за които се смята, че произхождат от гробницата, вече са върнати в Египет.

Кинжал от небето

Съкровищата на гробницата са невероятни, но има едно, което буквално е извън този свят. Железна кама, изработена от метеорит.

Невероятният обект е красив и древните египтяни са имали специфичен йероглиф, който да означава "желязо от небето". Това не само показва, че са знаели, че железни парчета падат от време на време от небето, но също така ги проследяват, когато ги видят да падат, и произвеждат скъпоценни предмети с тях. Всичко това около 2000 години преди западните култури да осъзнаят същото.

Заплетено родословно дърво

18-та династия на Египет съперничи на Таргариените на Мартин по количеството на кръвосмешенията.

Ехнатон, бащата на Тутанкамон, е бил женен за Нефертити. Някога Нефертити е смятана за майка на Тутанкамон, но генетичният анализ предполага, че истинската му майка е била сестрата на Ехнатон, чието име е неизвестно и е наричана "Младата дама".

Тутанкамон се жени за своята полусестра Анхесенамон (дъщеря на Ехнатон и Нефертити) и по време на брака си губят две дъщери. Те нямат други наследници.

Ерекция в чест на Озирис

Хауърд Картър съобщил, че Тутанкамон е бил мумифициран с еректирал пенис, нещо, за което се смята, че най-вероятно е умишлено. По време на прегледа от Картър и анатома Дъглас Дери пенисът и други части от тялото се отчупват и при един преглед през 1968 г. ги няма, когато мумията е подложена на първото си компютърно сканиране.

Тялото на фараона било покрито с дълбока черна смола, за което се смята, че е в чест на Озирис. Озирис се свързва с плодородието и прераждането, така че изправеният фалос може да бъде друг благоприятен символ за фараона, свързан с древния бог.

Останките на Тутанкамон вече са пренесени обратно в оригиналната му гробница, където отново са погребани след големи реставрационни дейности. Самата гробница изглежда фантастично и е структурирана така, че да уважава последното място за покой на фараона, както и да запази невероятната находка, която представлява това откритие.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини