Защо древните египтяни са мумифицитали мъртвите? Не е за да запазят телата

Отдавна се смята, че древните египтяни са използвали мумифицирането като начин за запазване на тялото след смъртта. Предстояща музейна изложба обаче показва, че това никога не е било така, а сложната техника на погребение всъщност е била начин за насочване на починалия към божествеността.

Изследователи от Манчестърския музей на Университета на Манчестър в Англия подчертават често срещаното погрешно схващане като част от подготовката за изложба, наречена "Златните мумии на Египет", която ще бъде открита в началото на следващата година. Това ново разбиране за целта на мумифицирането по същество обръща на 180 градуса голяма част от това, което се преподава на учениците за мумиите.

"Това са големи 180", казва Кембъл Прайс, куратор на музея за Египет и Судан, пред Live Science.

И така, как точно това погрешно схващане процъфтява толкова дълго? Прайс казва, че водещата в Запада идея е започнала с викториански изследователи, които погрешно са определили, че древните египтяни са съхранявали мъртвите си по начин, подобен на консервирането на риба. Техните разсъждения? И двата процеса съдържаха подобна съставка: сол.

"Идеята била да запазите рибата, за да я ядете в бъдеще", каза Прайс. "И така, те предположили, че това, което се прави на човешкото тяло, е същото като третирането на рибата."

Въпреки това солената субстанция, използвана от древните египтяни, се различава от солта, използвана за запазване на улова на деня. Известен като натрон, този естествено срещащ се минерал (смес от натриев карбонат, натриев бикарбонат, натриев хлорид и натриев сулфат) е в изобилие около езерните корита близо до Нил и е служел като ключова съставка в мумифицирането.

"Знаем също, че натронът е бил използван в храмови ритуали [и се е прилагал към] статуи на богове", каза Прайс. "Използвал се за прочистване."

Друг материал, често свързван с мумиите, е тамянът, който също е служил като дар за боговете.

"Вижте тамяна и смирната - те са в християнската история за Исус и са били подаръци от тримата мъдреци", казва Прайс. "В историята на древния Египет открихме, че те също са били подходящи дарове за бог."

"Дори думата за тамян на древен египетски е "senetjer" и буквално означава "да направя божествен". Когато се кади в храм, това е подходящо, защото това е домът на бог и прави пространството божествено. Но тогава, когато използвате смоли от тамян върху тяло, го превръщате в божествено и  благочестиво същество. Не е задължително да го запазвате."

Подобно на египтяните, викторианските египтолози също вярвали, че починалите ще се нуждаят от телата си в отвъдния живот, което добавяло повече достоверност към погрешното разбиране на мумифицирането.

"Не помогнала биомедицинската мания, която се родила от викторианските идеи за нуждата от цялостно тяло в отвъдния живот", казва Прайс. "Това включва премахване на вътрешните органи. Мисля, че това всъщност има малко по-дълбоко значение… и основно се отнася до превръщането на тялото в божествена статуя, защото мъртвият човек е бил трансформиран."

Археолозите често намират мумии, поставени със саркофаг, който показва подобие на починалия.

"На английски маската е нещо, което закрива вашата идентификация. Портретът разкрива самоличността", казва Прайс. "Тези предмети, панели и маски дават идеализиран образ на божествената форма."

Като част от изложбата музеят ще покаже редица погребални маски, портрети и саркофази, свързани с древните египетски погребения, предлагайки допълнително доказателство за първоначалните намерения на мумифицирането.

"Златните мумии на Египет" ще бъдат изложени в Манчестърския музей от 18 февруари 2023 г. Музеят също така публикува книга със същото заглавие, написана от Прайс, за да придружава предстоящата изложба.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини