Правителството възстанови 18 млн. лв. за театри, опери, музикални театри в бюджета на МК

Днес беше прието постановление на Министерския съвет за възстановяване на средства по бюджета на Министерството на културата за 2022 г., както и друго постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на министерството за 2022 г., съобщи на брифинг след края на днешното правителствено заседание служебният министър на културата Велислав Минеков.

Предлага се неусвоени средства в размер на 18 млн.лв. да бъдат възстановени по бюджета на МК за 2022 г. и да се използват за 51 държавни културни института в сферата на сценичните изкуства (театри, опери, музикални театри), които бяха поставени в критична финансова ситуация, информира министърът. Със средствата ще се осигурят възнагражденията и дължимите осигуровки на служителите, работещи в тях за периода от септември до декември 2022 г. Всички тези институти бяха обречени и постепенно трябваше да започнат затваряне на врати до края на месеца, коментира министърът. Той каза, че "мизерията в културните институти води до напускане на служители, ние сме пълни със свободни щатни бройки". Като най-потърпевша сфера той определи музейното дело, в чиито културни институти от началото на годината са напуснали над 100 души. Минеков каза, че научни работници вземат средна заплата от 850 лв., съответно преминават в сферата на образованието, където заплащането е два пъти по-добро.

Намерих министерството в критично състояние по отношение на бюджета, каза министър Минеков, попитан поддържа ли министерството паметниците в страната като Мемориалния паметник на трите поколения в Перущица, пред който певицата Рут Колева си направи фотосесия. Минеков каза, че поддръжката на паметника е ангажимент на община Перущица, но ако министерството се ангажира, то трябва да е не само към този паметник. "Това не е единственият паметник в подобно състояние. Това са огромен брой паметници, които нямат отношение към министерството и са общинска собственост. Със средствата, с които разполагаме, това е невъзможно", коментира Минеков.

Той каза, че на 3 август, влизайки в министерството, е поискал бюджетна справка. В капиталовите разходи вместо 90 млн. лева, бяха заделени само 55 млн., от които разходвани са нула процента, съобщи той. "Такова нещо не се е случвало в историята на министерството", коментира Минеков. По думите му има опасност тези 55 млн.лв. да бъдат загубени за министерството, като се върнат в държавния бюджет, тъй като са неусвоени. Това е тежък удар по отношение на бюджета на министерството, коментира Минеков. Той информира, че продължава с настояване за покачване на бюджета на министерството. "Представете си при неразходвани близо 60 млн.лв. в каква ситуация се намирам с желанието ми за покачване на бюджета", каза той.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини