Общините имат резерв от йодни таблетки при ядрено замърсяване, но използването им трябва да е под строг контрол

Таблетките калиев йодид, с които държавата обнови резервите си през пролетта на тази година, вече са разпределени по общини.

Всяка община е създала схема за раздаване им, а готовността за това е проверена, информира директорът на РДПБЗН-Хасково Николай Вълчев. Той участва през миналата седмица в зала „Марица“ на Областна администрация-Хасково в щабна тренировка на тема „Действия на Областния щаб за изпълнение на Плана за защита при бедствия, взаимодействие и координация на съставните части на Единната спасителна система и органите на изпълнителната власт в област Хасково за реагиране при ядрена и радиационна авария''. 

„Задачата, която беше поставена централно е за подготовка на органите за управление -областния и общинските щабове. Засега няма нищо притеснително за хората“, посочи комисар Вълчев.

От община Хасково посочиха, че се отчитат три пъти дневно стойностите на системите за засичане на радиоактивност и данните от тях  се докладват в Областна администрация. Преди повече от 20 години на сградата на администрацията е имало табло за отчитане на радиацията. То е било морално остаряло и повредено и затова е демонтирано при санирането на сградата на местната администрация.

В обществото обаче се усеща напрежение, свързано с войната в Украйна. Дори на някои места у нас излезе информация за разпореждане към джипитата да правят списъци за пациентите си, които са под 45-годишна възраст и които попадат в групата, подлежаща на третиране с таблетки калиев йодид. Те се използват в случай на ядрено замърсяване, причинено от авария или война. Тази информация за Хасково обаче беше отречена от д-р Николай Николов, който е педиатър и член на Управителния съвет на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и председател на структурата му в Хасково. „Няма такава информация или разпореждане, което да е стигало до мен. Не съм чувал и от колегите някой да прави подобен списък“, посочи д-р Николов.

Тази тема трябва да се коментира много деликатно, тъй като няма конкретна ситуация у нас, която да налага някаква тревога или пък населението да се запасява или още по-малко да употребява превантивно йодни таблетки, което може и да е много опасно, категоричен е комисар Вълчев.

Йодни таблетки се продават свободно и в аптеките на Хасково, показа проверка на Haskovo.net. Кутия с 30 таблетки струва 22.30 лева. Няма индикации за засилено търсене в момента, коментираха фармацевтите, въпреки, че в началото на войната в Украйна беше отразен бум в запасяването с йодни медикаменти, както у нас, така и в съседните на Украйна държави, като Румъния и Полша.

Медиците също предупреждават, че взимането на таблетки калиев йодид трябва да е много прецизно и не се препоръчва самостоятелно им приемане, тъй като самоволното ползване на високи дози йодни таблетки крие изключително сериозни рискове за здравето. Освен това те могат да подействат само, ако се приемат навреме при реална ситуация, освен ако не става въпрос за медицинско предписание.

Приемането на таблетки с високи дози йод предпазва само от абсорбцията на радиоактивен йод в щитовидната жлеза, а не срещу радиация, която навлиза в тялото отвън или срещу ефектите на радиоактивни вещества, различни от йод, които са влезли в тялото, предупреждават от Министерството на околната среда, опазването на природата, ядрената безопасност и защитата на потребителите и Федералната служба за радиационна защита в Германия.

Таблетки калиев йодид се разпределят от органите за гражданска защита в потенциално засегнатите райони в случай на събитие, при което се очаква изпускане на радиоактивен йод във въздуха. Раздаването на йодни таблетки на хора до 45-годишна възраст е подготвено до разстояние от около 100 километра около атомна електроцентрала на бременни жени, както и деца и младежи.

Много е важно да се знае обаче, че приемането на йодните таблетки в точното време е предпоставка за действието на йодната блокада, т.е "блокирането" на щитовидната жлеза с нерадиоактивен йод. При вземане на йодни таблетки твърде късно, радиоактивният йод може да се абсорбира от щитовидната жлеза преди това и да доведе до необратими последици. Ако пък таблетките се поемат твърде рано, доставеният нерадиоактивен йод вече е напълно или частично разграден.

При авария в атомна централа органите по гражданска защита първи разполагат с цялата необходима информация за изхвърлянето на радиоактивен йод и разпространението му в околността. Следователно само органите на гражданска защита могат да решат дали е необходима йодна блокада и да препоръчат в кои зони и кога трябва да се приемат йодните таблетки.

И въпреки, че властите у нас успокояват за безопасна ситуация, от сайта на Агенцията за ядрено регулиране у нас става ясно, че в момента е в ход общественото обсъждане на проекта на Наредба за аварийно планиране и аварийна готовност при ядрена и радиационна авария. В нея са отразени промените в областта на аварийното планиране и готовност в глобален мащаб. Обособени са пет категории на аварийна готовност и са записани по-прецизно зоните за аварийно планиране. Обществените консултации вървят до 4 декември тази година.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ту
    Тутан-камон
    4 0
    08:47, 15 ное 2022
    Авторката на статията се е постарала да бъде изчерпателна, което е мн добре, но за да е свършена работата докрай, нека да попита някой отговорен фактор в общината защо таблото за нивото на радиацията не работи и кога евентуално ще бъдат така добри да възстановят.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини