Юбилеен каталог и филм представи Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ по случай 60-годишнината си

Изображение 1 от 3

    Пред ценители и гости от София и Пловдив, дошли  да уважат събитието в Художествена галерия “Петко Чурчулиев“ в Димитровград, снощи бяха представени юбилейният каталог и филм по случай 60-годишнината на галерията.

    Каталогът и филмът са продукт на спечелен проект от галерията по програма „Визуални изкуства 21“ към НФК. Каталогът пресъздава богатия фонд на галерията с неговите автори, събиран през последните шест десетилетия. Дизайнер на каталога е известният плакетист и художник Люба Томова, носител на тазгодишната голяма награда от Международно триенале на сценичния плакат в София. Филмът е дело на талантливия хасковски фотограф и кинорежисьор Славян Костов. В него се проследява историята на галерията от нейното създаване до днес, в разговор с предишните уредници, художници, общественици, граждани с отношение към изкуството.

    Авторите бяха представени от уредника на ХГ "Петко Чурчулиев" Емилия Стоева, която сподели, че работата по този проект й е доставил изключително удоволствие, защото открива по различен начин пред публиката богатствата, които съхранява галерията. Сред гостите бяха именити художници и преподаватели, сред които доц. д-р. Ненко Атанасов, ръководител на катедрата „Плакат и визуална комуникация“ към Националната художествена академия, директорът на Исторически музей-Димитровград Антоанета Станчева, дългогодишният уредник на галерията Надежда Стойнева, общественици.

    Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ съхранява произведения на знакови художници от 60-те години на XX век до наши дни, богата колекция от театрални плакати от първите биеналета на театралния плакат, проведени именно в Димитровград /1980-1990/. Тук се съхраняват някои от първите произведения на концептуално изкуство в България като «Сандъче-картотека`88» от Недко Солаков.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини