Заплаха от радиоактивен газ в домовете ни, причинява до 14% от раковите заболявания на белия дроб

Здравословен риск, който в никакъв случай не е за подценяване, е газът радон Rn. Радонът е естествен радиоактивен газ без мирис, цвят и вкус. Образува се непрекъснато в почвата и скалите. Радонът може да се придвижва в почвата на големи разстояния, достига до повърхностните земни слоеве и въздуха и прониква в сградите.

Какво трябва да знаем за радона

Rn е по-концетриран в различни типове сгради, отколкото на открито. Във всяка сграда, било то къща или многоетажна сграда, може да има големи концетрации на неоткриваемия чрез сетивата радиоактивен газ. Газът радон прониква през пукнатините на почвата, движи се нагоре към повърхността и преминава във въздуха, който дишаме. За наличието на радон в сградата влияят два основни фактора: пътищата на проникване и интензивността на обмена на въздух вътре в помещенията. Радонът може да бъде пренасян и чрез водата, която постъпва в дома, много от минералните води също са с високи концентрации на радон. Друг източник на радиоактивния газ са строителните материали, от които се строят жилищата.

Концентрацията на радон се влияе и от температурите, като най-високи концентрации се регистрират през зимния период. Нивата на концентрация са силно променливи, поради което измерванията за наличия на радон трябва да се извършват за по-дълъг период от време.

От гледна точка на радиационната защита, радонът е доминиращ фактор при облъчването на човека от естествените радиоактивни източници, съществуващи в природата. Вдишването на въздух, съдържащ високи нива на радон за дълъг период от време, може да повиши риска за развитие на рак на белия дроб. Делът на заболелите от рак на белите дробове, свързан с облъчване от радон, е от 3 до 14% в зависимост от концентрацията.

За да се определи нивото на радон в определено помещение, е необходимо да се измери обемната активност на радон. Обемната активност на радон във въздуха се измерва в бекерел на кубичен метър (Bq/m3). Измерването може да се извърши за сравнително кратък период чрез специализирана апаратура, но има и друг начин, който е малко по-трудно изпълним. Вторият начин за измерване може да се извърши чрез анализ на предмети, като удачен вариант е поставянето на нов сд/двд диск в помещението, в което ще се следи за концентрацията му, дискът трябва да преседи поне 1 година без да бъде местен, след което може да се изпрати за анализ. Анализът става на база микро дупките, направени от изотопа в диска през определения период.

Добрата новина е, че ако има проблем с високи концетрации на радон, то той е технически решим. Изпитаният метод е изграждането на антирадонни шахти, които чрез вентилатор изсмукват радона от почвата под сградата и го изхвърлят в атмосферата, като това е направено в поне 1 милион сгради в САЩ, практикува се и в България. Примерът в родината ни е когато през 2007 г. екип на Физическия факултет на Софийския университет, който провежда научни изследвания в района на Долни Богоров, установява високи нива на радон в детска градина, там е изградена специалната вентилационна система и нивата са 2 пъти под средните за страната. Въпросът е, че трябва да бъде извършено проучване на сградата, за да се установи проблем, за може да се търси и решение.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини