Хасковският съд спря временно делото за спирането на ТЕЦ-а в Димитровград

    Административен съд – Хасково спря временно делото за ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград. Процесът беше образуван по жалба на Топлоелектрическата централа против заповед за налагане на принудителна административна мярка (ПАМ) на директора на РИОСВ – Хасково, с която е разпоредено спиране на производствената дейност на горивната инсталация за производство на електроенергия.

    ПАМ за затварянето на ТЕЦ бе издадена на 21 април тази година след констатации за неорганизирани емисии, които замърсяват въздуха на Димитровград със серен диоксид, но и заради системно неизпълнение на предписанията на РИОСВ - Хасково. Тя обаче бе атакувана в съда.

    Междувременно обаче във Върховния административен съд е образувано друго дело, което ще бъде разгледано на 20 февруари 2023 година. ТЕЦ „Марица“ 3 оспорва пред ВАС решение на Административен съд – Хасково, касаещо процедурата по пломбиране на съоръженията, с които централата осъществява дейност.

    В тази връзка съдия Биляна Икономова от Административен съд – Хасково прецени, че процесът в областния град ще продължи след приключване на делото във Върховния административен съд. Определението й подлежи на обжалване в 7-дневен срок.

    Днес в съдебната зала в Хасково ТЕЦ „Марица“ 3 се представляваше от главен юрисконсулт Юлиян Семерджиев, а за РИОСВ – Хасково се яви юрисконсулт Жаклин Кръстева. Имаше и двама адвокати - Коджабашев и Мирчев, представляващи Сдружение „За земята – достъп до правосъдие“. Ход на делото по същество обаче не беше даден.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини