Космическият кораб "Орион" се завръща след прелитане над Луната

Космическият кораб "Орион" на НАСА е на път да се завърне на Земята в неделя, 11 декември. В 20-ия ден на полета на мисията "Артемис I" космическият кораб извършва втория си и последен близък полет до Луната в 18:43 ч. българско време в понеделник, 5 декември, точно преди обратния си полет, преминавайки на 129,7 км над лунната повърхност.

Запалването на основният двигател на построения в Европа сервизен модул продължава 3 минути и 27 секунди и промени скоростта на космическия кораб с около 1055 км в час. Това бе последната основна маневра на двигателя по време на летателния тест.

"Орион" се връща у дома! Днес екипът постигна още едно значимо постижение, като прелетя с "Орион" само на 80 мили (130 км) от повърхността на Луната. Прелитането над Луната позволи на космическия кораб да използва гравитацията на Луната и да се върне към Земята за кацане", отбелязва администраторът Бил Нелсън. "Когато само след няколко дни "Орион" отново навлезе в земната атмосфера, той ще се върне по-нагорещен и по-бърз от всякога - най-добрият тест, преди да качим астронавти на борда. Следва повторното влизане в атмосферата!"

Няколко часа преди облитането на Луната космическият кораб извършва операция за коригиране на траекторията в 12:43 ч. българско време с помощта на двигателите на системата за управление на сервизния модул. Запалването продължава 20,1 секунди и променя скоростта на космическия кораб с 2,24 км/ч. (0,62 метра в секунда).

Екипът за управление на мисията е събран и е гласувал "за" разполагането на съоръжения за изваждане на капсулата край бреговете на Калифорния преди спускането на "Орион" на 11 декември. Веднага след като "Орион" се приводни, екип от водолази, инженери и техници ще напуснат кораба с малки лодки и ще пристигнат до капсулата. След като стигнат до нея, те ще я закрепят и ще се подготвят да я изтеглят в задната част на палубата на кораба. Водолазите ще прикрепят кабел към лебедка за издърпване на космическия кораб към кораба. Лебедката ще издърпа "Орион" в специално проектирана люлка в палубата на кораба, а другите въжета ще контролират движението на космическия кораб.

"Миналата седмица завършихме последната си репетиция с USS Portland, който ще бъде нашият кораб за изваждане на "Артемис I", съобщава Мелиса Джоунс, ръководител по кацането и изваждането към Космически център "Кенеди" на НАСА. "Имахме  три дни, в които работихме, за да усъвършенстваме процедурите си и да интегрираме екипите си, така че да можем да изпълним целите за изваждането на космическия кораб "Орион"."

Към 01:29 във вторник, 6 декември, българско време, "Орион" се е намирал на 393 692 км от Земята и на 26 685 км от Луната, със скорост от 1075 км/ч.

Телевизията на НАСА и сайтът на агенцията ще възобновят прякото предаване на пътуването на "Орион" в 17:00 днес, вторник 6 декември.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини