САЩ успешно тества хиперзвуково оръжие

Изображение 1 от 3

    Военновъздушните сили на САЩ и Lockheed Martin обявиха провеждането на първия успешен цялостен тест на ново хиперзвуково оръжие - ракетата AGM-183. Тя е била изстреляна от бомбардировач В-52Н, като бойната й глава е маневрирала при скорост от 6125 км/ч.

    Военновъздушните сили на Съединените щати (USAF) изпитаха успешно първия си прототип на хиперзвукова ракета.

    Новото AGM-183A Air-launched Rapid Response Weapon на службата, или ARRW („Arrow“), се очаква да бъде първото хиперзвуково оръжие на армията на Съединените щати, което ще достигне оперативен статус.

    Успешният тест на ARRW е проведен в петък (9 декември) в тренировъчен полигон край бреговете на Калифорния, според изявление на USAF , публикувано в понеделник (12 декември).

    "Този тест беше първото изстрелване на пълен прототип на действаща ракета", се казва изявлението. "След отделянето на ARRW от самолета, та достигна хиперзвукови скорости, по-големи от пет пъти скоростта на звука, завърши траекторията си на полета и детонира в зоната на терминала. Индикациите показват, че всички цели са изпълнени."

    "Екипът на ARRW успешно проектира и тества хиперзвукова ракета с въздушно изстрелване за пет години", се казва в изявлението на USAF. 

    Според Военновъздушните сили на САЩ ракетата е проектирана да "задържа фиксирани, ценни, чувствителни към времето цели, изложени на риск в оспорвани среди", което означава, че ще се използва за насочване към предварително определени активи на земята, като например фиксирани ракетни обекти, радарни станции, съоръжения за противовъздушна отбрана, инфраструктурни съоръжения или дори сгради на щаба на противника  -  общо взето всичко важно на бойното поле, което не може да бъде преместено и трябва да бъде унищожено бързо.

    AGM-183A извършва летателни тестове от април 2021 г., но поредица от неуспешни тестове, при които бустерът на ракетата не успя да се задейства, хвърли някои съмнения върху програмата. След успешния тест е вероятно военните да преоценят плановете си да отменят планираните покупки на AGM-183A.

    ARRW се носи под крилото на самолет, като бомбардировача B-52H, който я издигна за този тестов полет, преди да пусне ракетата. След това се запалва ракетен ускорител с твърдо гориво, който издига ракетата до определена надморска височина и скорост, преди обтекателите на полезния й товар да се отворят и да освободят клиновидния ускорително плъзгащ се апарат вътре.

    След това тези апарати с ускорително плъзгане не падат по предвидими дъгообразни траектории като балистичните ракети, а се плъзгат надолу към целите си без двигател по по-плоска траектория и са в състояние да извършват резки маневри в полет.

    Тази способност, заедно с екстремните им скорости, правят този клас оръжия изключително трудни за откриване, проследяване и поражение с настоящите системи за противовъздушна отбрана. За тази цел САЩ разработват и нови класове прехващачи, за противодействие на нарастващата хиперзвукова заплаха в световен мащаб.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Случаен виц

    Последни новини