САЩ са извършили успешен тест на хиперзвукова ракета в средата на март

САЩ са извършили успешен тест на хиперзвукова ракета в средата на март, но запазили мълчание в продължение на две седмици, за да избегнат ескалация на напрежението с Русия, тъй като американският президент Джо Байдън се канеше да пътува за Европа. Това съобщи CNN, като се позова на служител на отбраната, запознат с въпроса.

Прототип на хиперзвуково въздушно оръжие (HAWC) е бил изстреляа от бомбардировач B-52 край западния бряг, каза служителят, при първия успешен тест на версията на системата Lockheed Martin.

Тестът е извършен дни след като Русия заяви, че е използвала собствена хиперзвукова ракета по време на инвазията в Украйна, твърдейки, че е била насочена към склад за боеприпаси в Западна Украйна.

Американските служители не придадоха значение на използването от руснаците на хиперзвукова ракета "Кинжал". Министърът на отбраната Лойд Остин каза, че не го разглежда като "някакъв вид промяна в играта", след като руснаците обявиха изстрелването на ракетата.

По време на теста на САЩ Байдън се готвеше за срещата със съюзниците от НАТО в Европа и посещението в Полша, където се срещна с външния министър и министъра на отбраната на Украйна.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    Бай Танас
    3 0
    08:49, 5 апр 2022
    Ракетата е с канадско гражданство и се казва Кирил Петков. Паднала е точно в министерството на бул."Дондуков".
Последни новини