Нов проблем с въздуха в Димитровград - за 3 дни 8 превишения на допустимите нива на NO2

В последните 3 дни АИС Раковски в Димитровград е регистрирала 8 превишения на допустимите стойности на Азотен диоксид (NO2).

Тази година това са първите превишения на допустимата средночасова норма от 200 µg/m3, които до момента не са били проблем за качеството на въздуха в Димитровград до 20 декември (вторник). NO2 под въздействието на интензивна слънчева светлина (каквото липсва последните дни) и в присъствие на летливи органични съединения в атмосферния въздух взаимодейства химически, в резултат на което се образува вторичният замърсител - озон.

Азотният диоксид (NO2) влияние нягативно върху човешкото здраве, като навлиза в човешкия организъм чрез дишането. По-голяма част от азотния диоксид се абсорбира в организма, но значителна част от него може да се задържи дълго време в белия дроб. Продължителното въздействие на концентрации над ПДК може да причини структурни промени в белия дроб. Вредното въздействие на този замърсител се отразява предимно върху дихателните функции. Неблагоприятно се повлияват хронично болните с респираторни инфекции, а особено чувствителни към повишаване нивото на азотния диоксид са болните от белодробна астма.
Установено е, че при кратковременна експозиция, най-ниската концентрация, при която се наблюдава ефект върху астматици (в течение на 1 час) е 560 mg/m3, която служи като основа за определяне на допустимите граници за замърсяване на въздуха. Отделно доста димитровградчани последната седмица се оплакват от проблеми с дихателната система, като кашлица и трудно дишане, но това може да се дължи и на сезонния грип.

Основните източници на вредният газ са моторните превозни средства (МПС), топлоелектрическите централи (като димитровградския ТЕЦ към момента не работи) и някои промишлени предприятия, като торовия завод в Димитровград, като производството на стъкло и азотна киселина са сред споменаваните вероятни източници, заедно с промишлени котли, инсинератори, нефтени рафинерии, газови турбини, двигатели с вътрешно горене, металургични предприятия и производства на цимент.

Според бюлетина на Изпълнителната агенция по околона среда (ИАОС), вероятната причина за замърсяването в Димитровград е от емисии от транспортния сектор, в съчетание с неблагоприятни метеорологични условия. Въздухът в Димитровград е замърсен и с финни прахови частици (ФПЧ10), които според РИОСВ се дължат на изгарянето на твърдо гориво в битовия сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия, се посочва в ежедневиня бюлетин на ИАОС.

Предполагаме, че за да се произнесат за вероятния замърсител, РИОСВ са направили измервания и проверки в торовия завод в Димитровград, който е потенциален замърсител с NO2.

Ще очакваме допълнитена информация за причините за сериозното замърсяване на въздуха в Димитровград с NO2.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини