Откраднатият изкуствено удължен древен череп от разкопки в Стара Загора

Изкуствено удължен череп от 4-5 век е бил откраднат от разкопки на античната гробница на Августа Траяна в Стара Загора. Черепът е една от многото находки, изчезнал е два дни след откриването му преди месеци. Не се знае досега кой е извършителят.

За археолозите е останала обаче долната челюст със зъби. Освен това след откриването му, черепът е 3D заснет и измерен. Благодарение на това, учените вече  са установили, че черепът е принадлежал на млада жена, около 25-годишна, а симетрията на лицевите кости предполага, че е била красива.

Удължаването на черепа по тези времена е било практика сред номадските народи. Находката е интересна, но не е безпрецедентна и не става дума за извънредно, казват изследователите.

В гробницата в Стара Загора са подредени множество скелети, което говори, че погребенията там са вторични. Вероятно древни иманяри също са ровили и по тази причина е трудно установяването на цели скелети. Вероятно те са на заможни особи, казват изследователите.

В материал на бТВ днес Петър Калчев, директор на РИМ - Стара Загора изрази недоумение защо сега в социалните мрежи се подновява разпространението на постове за инцидента, който той смята за отдавна приключил. Установяването на извършител в този случай е трудно, смята експертът, поради естеството на откраднатото и поради факта, че находката не може да бъде идентифицирана като културно наследство.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини