Откриха древни скелети със странно деформирани черепи в Хърватия

Археолозите открили три древни скелета в Хърватия, а два от тях са с остри изкуствено деформирани черепи.

Всеки от тези черепи е бил деформиран в различна форма, вероятно като начин да покаже, че принадлежи към определена културна група, считат учените.

Техният анализ разкрива, че скелетите са от мъжки пол, а възрастта на умрелите е между 12 и 16 години. Всички те показват следи от недохранване, но не е задължително да са умрели от това. Те може да са имали „някаква болест, която ги убила бързо и не оставила следи по костите им“, като чума, казва старши авторът Марио Новак, биоархеолог в Института за антропологични изследвания в Загреб, Хърватия.

Археолозите не са открили артефакти в погребението, които биха могли да разкрият социалния статус на момчетата, разказва Новак.

Анализът също така разкрил, че тримата са живели между 415 и 560 г. след н.е ., време, което съответства на периода на Голямата миграция, което е "много бурен период в историята на Европа", казва Новак пред Live Science. Веднага след падането на Римската империя, в Европа започват да пристигат напълно нови популации от хора и култури и стават основа за съвременните европейски нации. "С други думи, този период поставил основите на Европа, каквато я познаваме днес", казва Новак.

Всъщност ДНК анализът на древното трио разкрива, че едно от момчетата има западноевразийско потекло, другото - близкоизточно потекло, а третото - източноазиатско потекло.

Момчето с близкоизточен произход, имало черепно-изправен тип черепна деформация, което означава, че челната кост зад челото е сплескана и височината на черепа е "значително увеличена", казва Новак. Момчето, което вероятно идва от Западна Евразия, нямало деформация на черепа, а черепът на момчето с източноазиатско потекло имал "коса" деформация, което означава, че черепът е удължен по диагонал нагоре.

"Предлагаме различни видове деформации на черепа в Европа да бъдат използвани като визуален индикатор за връзка с определена културна група“, каза Новак. Засега не е ясно към кои културни групи са принадлежали, въпреки че източноазиатското момче може да е било хун."

Сега Новак и неговият екип се надяват да намерят още проби от черепна деформация от Европа, за да разберат това явление в по-голям мащаб.

Резултатите са публикувани в PLOS One.

Изкуствената черепна деформация се практикува в различни части на света, от Евразия и Африка до Южна Америка. Практиката е да се оформя черепа, например чрез използване на тесни шапки за глава, превръзки или твърди инструменти, докато костите на черепа все още се развиват в детска възраст.

Древните култури са имали различни причини за практиката - от посочване на социален статус до създаване на това, което те смятали за по-красив череп. Най-ранният известен случай на тази практика е отпреди 12 000 години в древен Китай, но не е ясно дали практиката се е разпространила от там или е възникнала независимо в различни части на света, според предишни изследвания.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини