Започва мултиинституционална проверка в търговската мрежа

Масирани проверки в търговската мрежа, включително и в Хасковска област, започват екипи с представители от няколко институции, съобщиха от Комисията за защита на потребителите. Освен техни контрольори, се включват и инспектори от Българската агенция по безопасност на храните и Национална агенция за приходите.

Основен фокус на инспекциите ще бъдат нелоялните търговски практики в търговските обекти, които могат да бъдат предпоставка за необосновано завишаване на цените на стоките. Със завишено внимание ще се следи за нарушения при хранителните продукти.

Инспекторите ще следят дали продуктите реално притежават качествата, които са посочени на етикета; има ли в търговските обекти некоректни съобщения за намаления и дали има реална наличност от намалените стоки в магазина; правилно ли са етикетирани продуктите; има ли търговска информация, която може да заблуди потребителя, и други.

Ще бъдат проверявани документите на храните, гарантиращи техния произход и безопасност, условия и срокове на съхранение, етикетиране с коректно представена информация за потребителите.

При установяване на нарушения Комисията за защита на потребителите ще санкционира търговците, като глобите могат да достигнат до 50 000 лв. в зависимост от характера на нарушенията. Ще бъдат налагани и глоби по Закона за храните.

Засилените проверки на Комисията са част от мерките за овладяване на цените на стоките, чрез въвеждане на ежедневен мониторинг и контрол на цялата верига на доставките от производител до щанда в магазина.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Пр
    Проверявайте
    20 -3
    14:44, 15 фев 2023
    Всеки ден цените са нагоре! Утре пак проверете, за да се уверите! Всеки прави каквото си иска, има ли капанче -магазинче, има нови цени всеки нов ден! Честито ви ново временно правителство!
  • 2
    По
    По
    15 -1
    16:09, 15 фев 2023
    хранителните цени са много високи всичко е скъпо /
  • 3
    Ла
    Лангюр
    15 0
    18:12, 15 фев 2023
    Нищо няма да им направите
    • Ня
      Няма
      10 0
      09:07, 16 фев 2023
      Като влязат във веригите - какво ? Ще ги глобят за пет сгрешени етикета и липса на някой подпис по чек листа. тези са се подплатили отвсякъде с документи. Нима ще отменят входните такси за продукти , изнудването на производители за цени , акции , у частия в брошуриге. И най- важното - няма как да разберат дали кашкавала от 30 лв килото на рафта е купен за 15,20 или 25 лв.Ще демонстрират активност , после недоразумението икономически министър да каже - паднаха цените
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини