Подменят по проект осветлението в най-стария парк на Димитровград

Община Димитровград спечели проект по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство като водещ бенефициент с партньори община Златоград, община Любимец, Клуб „Икономика 2000“ и норвежката Сигра Груп АС, със заглавие „Повишаване на способността на общините Димитровград, Любимец и Златоград да намалят емисиите на парникови газове и да се адаптират към променящия се климат“, информират от местната администрация.

В хода на изпълнение на проекта са заложени дейности, свързани с намаление на емисиите на парниковите газове и адаптиране към променящия се климат. В тази пилотна дейност община Димитровград ще изгради ново модерно и екологосъобразно осветление на парк „Никола Вапцаров“. Ще бъде инсталирано соларно парково осветление с лед лампи на нови пилони с вградени интелигентни контролери за максимален соларен добив и предпазващи батерии. Стойността на целия проект за трите общини е 1 025 612.76  лв., 100% безвъзмездна финансова помощ. Бюджетът на Димитровград е на стойност 190 992.92лв., от които 115 512лв. са за осветлението в парка.

Специфичната цел на проекта ще бъде постигната чрез изпълнение на осем дейности, чиито резултати кумулативно ще доведат до изпълнение на проектната цел и ще допринесат за изпълнение на общата цел на Програмата. Резултатът от изпълнението им е повишен капацитет на трите общини: да оценяват приетите планови документи и изпълнени мерки, насочени към смекчаване и адаптация към изменения в климата; да планират бъдещи действия, като отчитат: синергия на мерките, свързани с климата, във всички общи и секторни общински политики; най-новите документи на национално и европейско ниво; добри практики от Норвегия и други държави; да изпълняват на практика конкретни мерки за смекчаване на измененията в климата; да повишават капацитета на местните общности и да работят в партньорство с тях за преход към въглероднo неутрални и устойчиви на климатичните промени общини.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини