Военната помощ на България за Украйна - коментират Даниел Митов, Даниел Лорер и Борислав Гуцанов

Трябва ли България да предостави боеприпаси на Украйна и гледат ли някои партии на армията ни като донор за Украйна? Военната помощ на България за Киев коментираха в "Още от деня" Даниел Митов от ГЕРБ, Даниел Лорер от коалиция "ПП-ДБ" и Борислав Гуцанов от БСП.

Заради пасивността на служебния кабинет, в момента се губят възможности да модернизираме, както противовъздушната си отбрана, така и други елементи от нашите отбранителни способности, заяви Даниел Митов.

"НАТО категорично заяви, че запасите на държавите членки са на изчерпване и трябва да се увеличи капацитетът и да се започне по-сериозно производство - вместо да мислим за това - казваме - няма да изпращаме. Очевидно по волята на Радев служебният кабинет не изпълнява докрай решенията на НС", каза Митов.

По думите му след следващите избори ще има парламент, който е длъжен да започне да мисли сериозно за съставяне на кабинет, защото "когато става въпрос за сигурността ни в НАТО, вече разговорът е, че двата процента от БВП, който трябва да отделя всяка страна - не са таванът, а минимумът, от който трябва да се започне, за да се гарантира сигурността на държавите членки и на Алианса", каза Даниел Митов.

Според него България има възможност в момента да замени старо съветско оръжие с модерно, съвместимо с НАТО-вските стандарти въоръжение и имаме конкретно предложение. Танковете Т-72 могат да бъдат дадени на Украйна, а Германия да даде танкове "Леопард".

Даниел Лорер коментира думите на президента, че някои партии гледат на армията като донор за Украйна. По думите на Лорер тя не е донор, но не е и музеен експонат.

"Българската армия разполага с изключително остаряла съветска техника. Да смятаме, че тя може да изпълнява конституционното си задължение да ни пази, да пази териториалната цялост на България с тази допотопна техника, е меко казано безотговорно.

В момента трябва да си зададем въпроса защо умишлено пропускаме възможности да заменим тази техника с техника, която ни предлагат нашите съюзници. Настоящата политика на служебното правителство ще ни коства много скъпо на всички нас, защото ако не се модернизираме сега частично със средствата, които съюзниците ни предлагат, ще трябва да го направим със собствените си пари от нашите данъци. Това е меко казано финансово безотговорна политика", каза Лорер.

Борислав Гуцанов е категоричен, че БСП са доволни от изказванията на президента и решенията на правителството.

"Съжалявам за мнението на колегите си. Това е толкова далеч от истината. Тяхната информираност по военни въпроси е твърде слаба", каза той.

Заяви още, че "великите идеи" за превъоръжаване на армията са довели дотам, че от 2 400 танка през 90-те години, сега имаме само 10% от тях. И танковете са продавани на цена, на която всъщност струва една верига от тях. Така е станало и с нашите ракети CC-23, каза Гуцанов.

"Това ни доведе до пълно разоръжаване на българската армия. И малкото, което е останало СС-200, СС-300, МиГ-29 и него ли да дадем? С кое да се охранява София, с кое да се охранява АЕЦ"Козлодуй"? България по принцип не трябва да дава оръжия", категоричен бе Борислав Гуцанов.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини