Домбровскис: ЕК ще продължи да работи с България за въвеждане на еврото

ЕК ще продължи да работи с България за въвеждане на еврото. Благодаря на правителството за свършената работа. Знам, че пътят към въвеждането на еврото е дълъг и сложен, но си заслужава. Това заяви изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис по време на конференцията „България по пътя на еврото“, която се провежда в Националния дворец на културата в София.

Домбровскис подчерта, че еврото е символ на стабилност. “За две десетилетия то е оказало огромна роля за стабилността на държавите, които са го въвели”, категоричен бе той. Той добави, че колкото повече държави се присъединяват към еврозоната, толкова по-голямо влияние като валута има еврото.

От жизненоважно значение е България да не се разколебава от избрания път, заяви той. Домбровскис изтъкна, че от създаването си еврото се превърна в нещо повече от средство за обмен между държавите в еврозоната, то е символ на силата, единството и солидарността на Европа, в момент когато тези ценности са заплашени и подложени на изпитание.

“Знам, че не всеки в България е съгласен да замени лева с еврото”, отбеляза още Домбровскис. И обясни, че всички държави, които искат да се присъединят към еврозоната, трябва да изпълнят определени критерии като справяне с инфлацията, стабилност на валутния курс и др.

“Виждаме България като държава, която може да изпълни тези изисквания”, посочи той.

Той посочи, че поемането по пътя към присъединяването на еврото означава задълбочаване на интеграцията на страната в ЕС и демократичния свят.

Изпълнителният заместник-председател на ЕК коментира и войната в Украйна като категорично заяви, че тя трябва да бъде спряна. И подчерта, че от година насам ЕС предоставя финансова подкрепа на Киев и осигурява подслон на бежанците.

“ЕС остава обединена в подкрепата си за Украйна. Руската атака срещуи страната е атака и срещу Европа. Тези сложни времена са тест за нашите демократични ценности”, категоричен бе изпълнителният заместник-председател на ЕК.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини