Meta прекратява договора с Telus България за модерацията на Facebook

Meta прекратява договора с Telus България за модерация на социалната мрежа Facebook, съобщиха от BIRD.

Българската модерация на Facebook нашумя през последните месеци заради масираното заглушаване на активисти, журналисти и общественици, които са критични към руската агресия в Украйна, като в същото време се подсилва проруската пропаганда. Миналата година, седмици след като Русия нахлу в Украйна, беше изпратена и петиция до Европейския парламент срещу пристрастното модериране на съдържанието в българския сегмент на Facebook.

В края на ноември BIRD сигнализира, че фирмата, модерираща съдържанието на Facebook в България - Telus  е заглушавала общественици, изразяващи позиция против режима на Владимир Путин. Всъщност от BIRD.bg се обърнаха доста агресивно към служителите на фирмата... в пост във Facebook.

Сагата с модерацията на Facebook в България приличаше на безответен монолог, в който обаче се включиха множество гласове на общественици, политици, депутати и самата държавна власт. До среща в представители на Facebook така и не се стигна дори на ниво комисия в Народното събрание.

В края на януари Яков Туровски, директор "Обществени политики" в Meta за Централна и Източна Европа заяви, че компанията е направила специален одит, но не е установила несъответствия или нарушения при модерацията на Facebook в България от нейния подизпълнител Telus България. Неговите отговори бяха изчетени по време на заседание на парламентарната комисия за е-управление която се опита да проведе изслушване на Meta и Telus заради критиките за множество проблеми при модерацията на Фейсбук в България. Специално за изслушването от Канада бяха пристигнали двама високопоставени служители на Telus. Заседанието на комисията бе провалено от ГЕРБ и накрая от Telus казаха, че в близките дни ще отговорят само на писмени въпроси.

Бившият министър по въпросите на електронното управление Божидар Божанов влезе в кореспонденция с Meta за начина, по който се модерира съдържанието в България, но полученият отговор беше крайно неудовлетворителен.

Така стояха нещата и не изглеждаше, че ще се променят. До момента. Сега от пост на BIRD разбираме, че все пак нещо може и да се промени:

"Блага вест: #Meta е прекратила договора си с #Telus България и модерацията на български, руски и турски се пренася в Германия от месец юли. Дотогава модерацията е ограничена до педофилия, терористично съдържание, призиви за убийства и самоубийства, но не на политически лица. Модифицирани са и алгоритмите. Суспендирани са суперакаунтите - профили с богата история, чиито доклади тежат повече и могат да ви пратят в карцера без модерация. С една дума: Победихме!

П.С. Оказа се, че заради икономии, модерацията била смесена: българи с руски език модерирали и на руски, а руснаци модерирали на български, щото нали е кирилица. Факултетът по руска филология работел модератор, прочее…"

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    най накрая
    0 0
    14:27, 28 фев 2023
    Руснаци ще модерират съобщенията за войната, хайде бе .
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини