Google ще се бори с дезинформацията чрез нови данни при търсене на снимки

Разпространението на дезинформация е голям проблем, особено в онлайн пространството. За неговото разрастване помага и навлизането на нови генеративни технологии с изкуствен интелект, подпомагайки създаването на реалистично фалшиво съдържание.

Google, които са почти незаобиколими по отношение на откриването на съдържание онлайн, предприемат нови мерки за решаване на този проблем. От компанията ще показват нова информация в резултатите при търсене на изображения. Тя ще е налична в секцията Относно това изображение (About this image), първоначално в САЩ и на английски език.

Това решение идва след въвеждането на секция Относно този резултат (About this result) преди няколко години и Относно този автор (About this author) в началото на тази година. Новият инструмент при търсене на снимки би трябвало да предложи контекстна информация в три специфични области.

На първо място това е кога изображението (или подобни на него) е индексирано за първи път от търсачката. Освен това ще се посочва в кои сайтове е открито за първи път, включително и социални мрежи. От компанията планират също така да посочват и дали за изображението е проверено за точност. За първи път Google заговориха за новата функционалност по време на конференцията си за разработчици през май. Тогава стана ясно, че компанията подготвя инструменти, с които да помогнат на потребителите да забелязват дезинформацията.

Всички генераирани изображения ще бъдат показвани с воден знак. В някои ситуации Google може дори да показва и мета данни за това кога, къде и как е заснета дадена снимка. Първоначално това ще обхваща собствената ѝ генеративна търсачка. Звучи обаче като невъзможна задача подходът да бъде използван за трилионите изображения в онлайн пространството.

Разбира се докато новата система стане всеобхватна, или поне достъпна и в Европа, ще измине известно време. Предстои да видим и дали тя ще бъде локализирана и на български език, което ще е от полза за голяма много от потребителите у нас. Иначе е доста вероятно засичането на изображения генерирани от системи с изкуствен интелект да се окаже непосилна задача.

Също така е интересно да видим доколко и другата страна ще може да прескочи/излъже системата на Google. Доста вероятно е това също да е възможно в близко бъдеще. При всички положения е добре да проверяват информацията, която откривате онлайн, тъй като дезинформацията става все по-голям проблем. Той със сигурност ще се засили през идните години, особено с навлизането на генеративните системи от нови поколения.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини