Димитровград чества 145 години от Освобождението на България

    145 години от Освобождението на България се навършват днес. 

    Отбелязването на Националния празник в Димитровград започна от площад България, с тържествено издигане на националния трибагреник, под съпровода на Забавно-духов оркестър и с участието на военна рота от Военно формирование 52 740-Хасково.

    "Трети март е ден, в който трябва да си припомним, защо трябва да сме горди, че сме българи. Днес трябва да забравим негодуванията и различията по между си и да отворим сърцето си за любов към Родината си. Нека в този ден да се почувстваме просто единни, нека се гордеем, че сме българи, и не забравяме корените си!", каза в приветственото си словото кметът на общината Иво Димов към своите съграждани.

    Със силни и прочувствени думи към димитровградчани по повод Националния празник се обърна и председателят на Общинския съвет-Димитровград, Гергана Кръстева.

    Празникът започна с тържествено приемане на строя от началник щаба на военно формирование 52 740-Хасково майор Иван Бонев, маршове в изпълнение на Забавно-духов оркестър-Димитровград с диригент Митя Йорданов и церемония по издигане на националното знаме.

    Вълнуващо изпълнение на стихотворението "Аз съм българче" прозвуча на площада от първокласника Ивайло Георгиев от ОУ "Алеко Константинов". 

    Под звуците на Духовия оркестър множеството се отправи със шествие по централната градска алея към паметната плоча в Парка на Свободата, където официални лица и граждани се поклониха пред геройски загиналите с полагане на венци и цветя. 

    Да почетат празника и сведат глави пред героите, загинали за Свободата на Отечеството на организираното общоградско честване присъстваха множество жители и гости на Димитровград.

    Сред официалните лица бяха още председателят на местния парламент Гергана Кръстева, зам.-кметът Яшо Минков, общински съветници, представители на културни институции, общественици, политици и граждани. Венци и цветя поднесоха присъстващите официални лица и десетки родолюбиви българи. Денят на Освобождението почетоха и представители на димитровградския рокерски клуб „Викингите“.

    Поради лошите метеорологични условия и увеличаващият се дъжд, Празничният концерт на площад Поезия, с участието на възпитаниците на школите към Общинско предприятие "Детски и младежки център" бе отменен за 6 март 2023г. (понеделник) от 16.00ч. пред сградата на Детски и младежки център.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини