US дрон отново кръжи над Черно море, прелита в близост до Димитровград

Изображение 1 от 3

    Американски дронове продължават да кръжат над Черно море, като прелитат и в близост до Димитровград, става видно от flightradar24.com.

    Дронът на американските военновъздушни сили (US Air Force) Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk (така е обозначен в flightradar24.com) изпълнява мисия в международното въздушно пространство над Черно море, както и над територията на Румъния, това показва траекторията му в сайта за следене на полети.

    Според историята на полета, дронът е излетял от Италианска територия, Военноморска въздушна станция (NAS) Sigonella в Сицилия. Тази база е една от най-често използваните спирки за американски самолети, пътуващи от континенталната част на САЩ до Югозападна Азия и Индийския океан. NAS Sigonella има най-добрата претенция да бъде център на американските военноморски въздушни операции в Средиземно море.

    Полетът на дрона от базата в Сицилия преминава през територията на Гърция, България и Румъния, от където навлиза и във въздушното пространство над Черно море. В България траекторията на полета показва, че е прелетял над Маджарово, Бисер, Главан, Светлина, край Сливен, Котел, над Търговище и в близост до други села и градове. По информацията от портала, разузнавателният безпилотен летателен апарат постоянно е с включен транспондер и не прикрива местоположението си.

    Според руски медии, днес е първият полет на американски разузнавателен дрон над Черно Море, след инцидента във вторник (14.03.2023). Твърди се и че САЩ са променили маршрута на безпилотния апарат спрямо маршрута преди инцидента.  Както следва от данните на портала, днес преди да навлезе във въздушното пространство над Черно море, дронът предварително е летял над източната част на Румъния, което не е била типична треактория. След което дронът навлязъл в международното въздушно пространство над Черно море. Според руските медии, днес разстоянието на маршрута от най-южната точка на Крим се е увеличило значително - ако по-рано средно тези устройства са прелитали покрай Кримския полуостров на минимално разстояние от 80-100 километра, то този път дронът лети на разстояние от 150 километра.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини