Състезание на BSIDES излъчи първия отбор по киберсигурност на България

Общо 50 състезатели от цялата страна участваха в състезанието по киберсигурност, проведено в рамките на Втората международна BSIDES конференция на тема "Киберсигурност". Домакин и съорганизатор на конференцията беше Университетът за национално и световно стопанство (УНСС), съобщи пресцентърът на висшето училище.

Състезанието е част от националната инициатива "Cyber Security Challenge Bulgaria (CSCB)", подкрепена от Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност и Министерството на електронното управление. Целта на инициативата е да организира ежегодно квалификационни състезания в страната, за да избере най-добрите десетима младежи, които да представляват България на Европейското първенство по киберсигурност.

Победителите и претенденти да представляват България на европейското състезание в Норвегия са: Виктор Славов - 24 години, Симеон Бунчев - 24 години, Красимир Велков - 19 години.

"Състезанието се реализира в онлайн платформа, в която съдържа различни специално създадени препятствия. Задачата пред участниците е да ги "хакнат" за 48 часа", обясни Спас Иванов, управляващ директор в Baseline Cyber Security, единият от организаторите на състезанието.

Международната конференция на тема "Киберсигурност" бе открита от заместник-министъра на електронното управление Атанас Мазнев. "Изискванията и нуждите в областта на киберсигурността се повишават непрекъснато и Министерството на електронното управление работи не само в областта на киберсигурността, но и в дигитализацията на държавата, като се започне от създаването на закони, политики и държавни стратегии, и се стигне до самата оперативна защита на държавната администрация", каза заместник-министърът на електронното управление.

Заместник-ректорът по дигитализация и киберсигурност на УНСС доц. д-р Росен Кирилов поздрави участниците в конференцията от името на ректора проф. д-р Димитър Димитров и акцентира на факта, че през последните години висешето училище развива активно обучението по киберсигурност. Той подчерта, че в университета са предприети редица действия по отношение на киберсигурността и дигитализацията. "Най-отговорно мога да заявя, че УНСС е лидер в дигитализацията сред висшите училища", каза доц. д-р Росен Кирилов.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини