Ученици от Гимназията по транспорт и аграрни технологии майсторят аквапонна система с връстници от Германия и Чехия

    Ученици от Гимназията по транспорт и аграрни технологии „Н. Й. Вапцаров“, Хасково се завърнаха от заключителна среща по проект “GoGreen” в  Каузерслаутерн, Германия

    Темата на заключителната среща бе съвместно изграждане на аквапонна система от трите партньорски училища.

    Проектът “GoGreen”, чиято тема е за възобновяемите източници на енергия, е финансиран по програма Еразъм+ и е в партньорство с две професионални гимназии от Нимбурк, Чехия и Кайзерслаутерн, Германия.

    Срещата в Германия продължи една седмица и през първите дни участниците имаха занимания в немското училище, стартирайки изграждането на основите на аквапонната система. Допълнително се включиха и в сглобяването на 3D принтер Prusa, работиха върху програмата за 3D модели Solidworks и направиха тестов модел за 3D принтера, който училището домакин бе закупил, за да се изработи модел за аквапониката.

    В края на престоя си в Кайзерслаутерн учениците от Германия, България и Чехия съвместно изработиха функционираща аквапонна система, която има за основна цел отглеждането на качествени ягоди, несъдържащи пестициди и химикали.

    Като част от културната програма участниците посетиха Техническия музей в Спрайер, където учениците от проекта разгледаха музейни експонати, свързани с космоса и различни летателни апарати, на които имаха възможността да се качат. Разгледаха и средновековните подземните тунели в “Kaiserslautern Underground”.

    Проектът "GoGreen: Възобновяемите енергийни източници свързват нациите” приключва успешно не само с успешно проведените международни срещи в трите държави , а и с конкретен практически резултат.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини