Животновъди от Хасково се присъединяват към протеста на зърнопроизводителите

Нов национален фермерски протест ще се проведе в петък. Основният пункт на недоволството е в Русе. Към обявеното преди десетина дни недоволство от зърнопроизводителите, сега се присъединяват и останалите земеделски производители -животновъди, зеленчукопроизводители, овощари и пчелари.

В протеста в българския пограничен град се очакват и производители от Румъния.

Недоволството е насочено отново с искане за отмяна на решението на Европейската комисия за внос от Украйна, с което се дава възможност определени селскостопански продукти да влизат в ЕС безмитно.

По думите им това подбива изкупните цени и води до невъзможност за реализация на родна продукция. Настоящата ситуация ще доведе до фалити, още повече на фона на сериозната инфлация, категорични са земеделците.

За участие в протеста утре се готвят и фермерите от Хасково. Хората се организират по групички и тръгват рано сутринта в петък. Сборният пункт за Южна България, преди да се стигне Русе, е в Стара Загора.

Очакваме хора и от Първомай, от целия регион на Хасково. Тръгваме към Русе, където българската група ще се срещнем с колеги от Румъния, за да изразим заедно исканията си, казва Митко от хасковското село Гарваново. Той е фермер и отглежда 80 крави.

„Не издържаме. Вече съм на червено, още малко и съм аут. Себестойността на млякото ми върви към 1,10-1,15 лева, фуражът е 0,75 ст. за килограм. Изкупната цена на литър е 70 стотинки. От първи април изкупната цена на млякото падна с 15 стотинки, а в същото време големите млекопроизводители вдигнаха цената на стоката. Субсидиите, които получаваме, са прах в очите“, недоволства той.

Националната асоциация на зърнопроизводителите са организатори на протеста заедно с колегите си от румънска страна, които са също в затруднено положение, обясниха от Асоциацията.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ft
    fty
    26 -2
    16:33, 6 апр 2023
    Отивайте пред народното събрание мишки такива!
    • Ко
      Котката
      0 -1
      20:42, 7 апр 2023
      Езикът Ви е крайно неподходящ за случая. Вие, г-н Плъх сигурно сте от онези активисти, които всеки ден си търсите правата пред НС. Но ще Ви кажа, че акъл от плъхове като Вас не искаме, защото, ако имаше по-малко хора като Вас, държавата ни нямаше да е в това положение!
      П.с. Майната ти!
  • 2
    Ва
    Васил
    6 -2
    09:02, 7 апр 2023
    Точно животновъдите трябва да са доволни от вноса на евтино украинско зърно...това ще доведе до поевтиняване на фуражите и оттам на разходите ...
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини