Фалитите започнаха, следва ефектът на доминото

Голямата криза ще бъде в началото на 2010 година. За съжаление, скоростта на спада в българската икономика не намалява. Темповете в спада нарастват. Това прогнозира Божидар Данев - председател на БСК.

Според председателя на БСК в началото на 2010 година кумулативно ще действат три фактора: "Първо - общият спад, който е в европейската икономика, който продължава и ще се отрази и върху българската икономика. Второ - държавата не плаща задълженията си, което е допълнителен натиск върху българската икономика и трето - все още няма реални мерки за заздравяването на финансовата система, за да се подпомогне бизнеса в излизането от кризата. Кумулативно, всичко това ще доведе до много тежко състояние в началото на годината - увеличаване на безработицата, което ще натегне параметрите на бюджета, тъй като тези безработни ще трябва да получават помощи", предаде агенция КРОСС.

По думите на Данев, от страна на правителството могат да се вземат мерки всичко това да не се случи.

"От страна на БСК има изготвени 11 мерки за преодоляване на кризата в икономиката, които ще бъдат представени на пресконференция на 14 декември", информира Данев.

"Фалитите на фирми вече започнаха - има увеличаване на броя на фирми, които обявяват несъстоятелност и според мен ще има ще има ефектът на доминото, тъй като между фирмената задлъжнялост вече е в размер на около 200 млрд. лева", каза в заключение председателят на БСК.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини