Не е мит. Продуктите от червена боровинка могат да предотвратят инфекции на пикочните пътища при жените

Пиенето на сок от червена боровинка отдавна е митична стратегия за превенция за жени, които развиват инфекция на пикочните пътища. Нови медицински доказателства показват, че консумацията на продукти от червена боровинка е ефективен начин за предотвратяване на инфекция на пикочните пътища, преди да започне.

Глобално проучване, разглеждащо ползите от продуктите от червена боровинка, публикувано в Cochrane Reviews, установи, че сокът от червена боровинка и неговите добавки намаляват риска от повтарящи се симптоматични инфекции на пикочните пътища (ИПП) при жените с повече от една четвърт, при децата - с повече от половината и при хора, податливи на ИПП след медицински интервенции с около 53%.

Сокът от червена боровинка и хранителните добавки, които обикновено включват плода, като капсули и таблетки, отдавна се рекламират като лесно достъпно решение за предпазване от инфекцията, но последният преглед през 2012 г., с доказателства от 24 проучвания, не показва полза от продуктите.

Медицинските учени зад този актуализиран преглед от университета Флиндърс и Детската болница в Уестмийд имаха за цел да актуализират тези открития като важна стъпка в определянето на ефективността на продуктите от червена боровинка, като разгледаха 50 по-нови проучвания, които включват почти 9000 участници.

„Този невероятен резултат не ни изненада наистина, тъй като сме научени, че когато има повече и по-добри доказателства, истината в крайна сметка ще излезе наяве. Инфекциите на пикочните пътища са ужасни и много чести; около една трета от жените ще преживеят такава, както и много възрастни хора, както и хора с проблеми с пикочния мехур от нараняване на гръбначния мозък или други състояния“, казва водещият автор на изследването д-р Габриел Уилямс.

„Дори през 1973 г. на майка ми беше казано да опита сок от червена боровинка, за да предотврати своите ужасни и чести инфекции на пикочните пътища, и за нея това беше спасение. Въпреки че й напомнях за доказателства, тя продължи да го приема всеки ден, първо като гадното кисел сок и през последните години лесните за преглъщане капсули. Веднага щом тя спираше, симптомите се връщаха. Както обикновено се оказва, мама е била права! Продуктите от червена боровинка могат да помогнат на някои жени да предотвратят инфекции на пикочните пътища."

Епидемиологът от университета Флиндърс д-р Жаклин Стивънс, съавтор на изследването, казва, че ако инфекцията на пикочните пътища не се лекува, тя може да се премести в бъбреците и да причини болка и повече усложнения, включително сепсис в много тежки случаи, така че превенцията е най-ефективният начин за намаляват рисковете.

„Повечето инфекции на пикочните пътища се лекуват ефективно и доста бързо с антибиотици, понякога само една доза може да излекува проблема. За съжаление, при някои хора инфекциите на пикочните пътища се появяват отново. Без да са сигурни дали и как работи, някои доставчици на здравни услуги започнаха да предлагат червена боровинка на техните пациенти Това беше безвреден и лесен вариант по онова време. Дори преди векове индианците са яли червени боровинки за проблеми с пикочния мехур, което е довело малко по-наскоро до лабораторните проучвания какво помага в боровинките и как може да действа."

„Проучванията, които разгледахме, включват набор от методи за определяне на ползите от продуктите от червена боровинка. По-голямата част от тях сравняват продуктите от червена боровинка с плацебо или без лечение на ИПП и определят, че пиенето на боровинки като сок или приемането на капсули намалява броя на инфекции при жените с повтарящи се случаи, при деца и при хора, податливи на ИПП след медицински интервенции като лъчетерапия на пикочния мехур."

„Също така е важно да се има предвид, че малко хора съобщават за някакви странични ефекти, като най-честата е коремна болка въз основа на резултатите. Ние също така не намерихме достатъчно информация, за да определим дали продуктите от червена боровинка са повече или по-малко ефективни в сравнение с антибиотиците или пробиотиците за предотвратяване на по-нататъшно инфекции на пикочните пътища."

Данните също така не показват никаква полза за възрастни хора, бременни жени или хора с проблеми с изпразването на пикочния мехур.

Старши автор, професор Джонатан Крейг, вицепрезидент и изпълнителен декан на Колежа по медицина и обществено здраве към университета Флиндърс, казва, че реалните ползи от продуктите от червена боровинка са станали ясни, когато изследователите са разширили обхвата на прегледа, за да включат най-новите налични клинични данни .

„Това е преглед на съвкупността от доказателства и с появата на нови доказателства може да се появят нови открития. В този случай новите доказателства показват много положително откритие, че сокът от червена боровинка може да предотврати ИПП при податливи хора“, казва професор Крейг.

„Ние показахме ефикасността на продуктите от червена боровинка за лечение на инфекции на пикочните пътища, използвайки всички доказателства, публикувани по тази тема от средата на 90-те години насам. По-ранните версии на този преглед нямаха достатъчно доказателства за определяне на ефикасността и последващите клинични изпитвания показаха различни резултати."

Авторите на изследването заключават, че въпреки че продуктите от червена боровинка помагат за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища при жени с чести рецидиви, са необходими повече проучвания, за да се изясни кои пациенти с инфекции на пикочните пътища ще имт най-голяма полза от продуктите от червена боровинка.

Cranberries for preventing urinary tract infections, Cochrane Database of Systematic Reviews (2023). DOI: 10.1002/14651858.CD001321.pub6

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини