Две изложби представят през месец май в Димитровград

От 09 до 22 май 2023 във фоайето на Градска библиотека Пеньо Пенев Димитровград може да бъде посетена изложба на най-добрите скици от конкурса за графити стенопис, по повод 200-годишнината от рождението на унгарския поет и революционер Шандор Петьофи.

Конкурсът е обявен по повод 200-годишнината от рождението на Шандор Петьофи, унгарски поет и революционер от ХIX век. Поканата бе отправена към професионални и млади художници (или художествени колективи) от България, работещи в сферата на визуалното изкуство, стрийт арт и графити, които да създадат стенопис върху външна стена с площ 97 кв.м., на Основно училище "Шандор Петьофи" в град Хасково.

Конкурсът имаше за цел да потърси най-добрите творчески проекти за съвременен графити стенопис – като революционен и обновяващ визуален език на съвремието ни, разглеждащ темата за любовта и свободата - артистична интерпретация на стихотворението на Петьофи “Любов и свобода”.

На 13 май 2023 г. в зала 1 на ХГ „П.Чурчулиев“ ще бъде представена изложбата „Откровение по пътя“ на Благой Господинов. С нея той отбелязва един значим личен юбилей – своята 60-годишнина. Това е една възраст в която всеки прави равносметка за извървения път, за своите постижения и неуспехи, за срещите и откровенията които са изградили човека застанал днес пред нас. Работите, които ще видим, са създадени през последните няколко месеца, специално за настоящата експозицията в ХГ „Петко Чурчулиев“.

Благой Господинов е роден в Димитровград и именно тук той открива необятния свят на изкуството. Сред групата творци около Петко Чурчулиев той израства и изгражда своя уникален поглед към света и творчеството. През 1994 г. завършва живопис при проф. Александър Терзиев във ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“. Участва във много окръжни и общи изложби с групата на художниците от Хасково. През 1987 г. е и първата му самостоятелна изложба в залата на КДК Димитровград. Има над 20 самостоятелни изложби, съвместни проекти , а негови творби са притежание на частни колекции в Англия, Германия, Франция, САЩ, Испания, Швейцария, Русия, Тайван и др.

Ето какво казва и самия автор за юбилейната си изложба:

„В тази експозиция ще бъдат включени половината от подготвените картини и инсталации, но те са своеобразна равносметка за моя извървян път в живота и изкуството, представят творческите ми прозрения за важното и значимото. Когато знаем накъде води пътят, по който вървим, нашето пътуване в живота е вълнуващо. Ако имаме сетива за Твореца, тогава Неговите откровения чрез символи са осезателни и ги проумяваме чрез вярата като надежда за спасение“

Изложбата е част от програма на Исторически музей Димитровград за Нощта на музеите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини