Европейска нощ на музеите ще се проведе в Димитровград

Вечерта на 13 май 2023г. (събота) всички музеи в Димитровград ще бъдат отворени с богата програма за посетителите, като част от Европейската нощ на музеите`2023, информират от местната администрация.

 Инициативата се провежда за поредна година и предлага на посетителите интересни и атрактивни преживявания в културните институции. Отворени за посещение от 18.00 до 23.00 часа ще бъдат Исторически музей, Дом- музей „П. Пенев”, ХГ „Петко Чурчулиев и Ретро апартамент. 

В ХГ „Петко Чурчулиев” от 18.00 ч. е планирано Откриване на юбилейна изложба - живопис „Откровения по пътя” на Благой Господинов. В Дом – музей – Пеньо Пенев от 18.00 до 22.00 ч. на всеки кръгъл час ще може да се гледат филми за поета Пеньо Пенев -  „Съня ми слънчев чака вечността” - режисьор: Славян Костов, сценарист: Яна Тодорова, Отблизо.”Поезията и животът на Пеньо Пенев” - режисьор: Жоро Торнев, сценарист: Мира Добрева.

В Исторически музей от 19.00ч. ще бъде сложено началото с  Откриване на изложба „Детство мое” на Регионален исторически музей –Шумен (детски играчки, аксесоари дрешки от миналия век) и ще бъдат наградени дарители, приятели и доброволци на музея.  От 19.30 до 20.30 часа ще бъдат представени Лекция по историческа фехтовка, съпроводена с открита тренировка (с реплики на оръжия - автентични мечове, щитове и др.).

Помислено е и за най-малките. Във времето от 19.00 до 21.00 часа  ще има Забавни детски кътове и работилници. Още много изненади очакват посетителите в Европейската нощ на музеите тази събота. Входът навсякъде е свободен.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини