Какво да очакваме тази година в Нощта на музеите в Димитровград?

Тази година Нощта на музеите в Исторически музей – Димитровград ще бъде посветена на децата- някогашните, днешните и бъдещите.

От 19.00 часа ще бъде открита изложбата на Регионален исторически музей – Шумен „Детство мое”. 

Експозицията представя основните моменти от живота на детето - раждане, кръщаване, образование и неразделно свързаните с него игри и играчки. Експонираните в изложбата материали връщат посетителите назад в годините на ХХ в., в спомените им за детство, за незабравимите игри, за първия учебен ден, за лудориите и пакостите. Чрез оригинални образци на инвентар свързан с отглеждането на детето, на неговото облекло от бебешка до юношеска възраст и играчки се проследява средата в която израства и се възпитава селското и градското дете.

Ще бъдат представени над 150 играчки от фонда на Регионален исторически музей – Шумен., които осветляват игровия свят на селското и градското дете. Някои от тях са непознати на днешното поколение. Колекцията събира на едно място саморъчно направените дървени пушки, парцалени кукли и други, както и фабрично произведени играчки. Сред по-интересните експонати са оловни войници, донесени от Русия в началото на ХХ в., кукла с порцеланова глава купена от Германия през 1926 г., дървени строители и други играчки. Всяка една от играчките ни пренася десетилетия назад във времето и ни навява спомени, които връщат усмивката на лицето ни. 

От 19.30 часа в градината пред музея за малки и големи ще се проведе открита тренировка с реплики на оръжия - автентични мечове, щитове и др , съпроводена лекция по историческа фехтовка.

На разположение на най-малките ще бъдат забавните детски кътове и работилници, където децата ще си припомнят позабравени игри и занимания от миналото.

Ще има тематично подбрана музика за настроението на всички, както и още изненади, допълват от местната администрация.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини