Пламен Асенов представи своята поредица „Великите европейци“ в Димитровград

Изображение 1 от 6

    На 10 май в Градска библиотека „Пеньо Пенев“, по случай Деня на Европа, се състоя среща-разговор с журналиста Пламен Асенов, който е автор на радио портрети за хората, чиято гениалност е формирала науката, културата, политическия и обществения живот на Европа. Срещата бе по инициатива на посланиците на Европейския парламент при ПМГ „Иван Вазов“. Тя бе посетена от ученици и от други граждани на Димитровград, които зададоха много въпроси.

    Пламен Асенов съобщи, че излъчванията на поредицата от радио портрети, започнала преди 11 години в ефира на радио Пловдив и по БНР, ще завърши окончателно на 24 май с разказ за светите братя Кирил и Методий. Ще продължи обаче издаването на едноименната книжна поредица, като следващият, четвърти том ще бъде публикуван през м. юни.

    За да разберем едно общество, трябва да познаваме личностите. Всяка история има своите герои. Така авторът обясни идеята си да пресъздаде Европа като един огромен пъзел от цветни истории.

    Разговорът премина през имената на Андерсен, Сервантес и Шекспир, Чаплин, Сартр и Годар, Писаро и Кортес, Цезар и Карл Велики..., насочи се към онова, което често съпътства величието – страховете, страданието, комичното, отблъскващото..., за онези превратности в живота, които могат да обяснят особеностите на нечие творчество.

    Засегнати бяха съвременните предизвикателства пред човечеството: защо изкуственият интелект не може да създаде сонет като на Шекспир, защо прекомерната политическа коретност руши демокрацията.

    Присъстващите научиха, че дори интернет има вече свой светец покровител – Исидор Севилски. Последният казва: „Когато се моли, човек говори с Бога. Когато чете, Бог говори на човека“. С тези думи Пламен Асенов посъветва присъстващите млади хора да четат повече, а също да пътуват и да разговарят на чужди езици.

    След края на срещата посланиците на Европейския парламент от ПМГ „Иван Вазов“ подариха на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ трите книги от поредицата „Великите Европейци“, които са отпечатани до този момент.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини