Нов екологичен проект в партньорство ще изпълнява Община Димитровград

Община Димитровград, като водещ партньор, започва изпълнение на проект по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, която се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021г. Проектът ще се изпълнява в партньорство с общините Златоград и Любимец, както и с Клуб „Икономика 2000“, Сдружение  "Фабрика за екологични инициативи" и норвежката фирма IOWA AS от Осло.

Специфичната цел на проекта е да се повиши способността на общините да намаляват емисиите на парникови газове и да се адаптират към променящия се климат. Тя ще бъде постигната чрез изпълнение на 8 дейности, чиито резултати кумулативно ще доведат до изпълнение на проектната цел и ще допринесат за изпълнение на общата цел на Програмата. Резултатът от изпълнението им е повишен капацитет на трите общини да оценяват приетите планови документи и изпълнени мерки, насочени към смекчаване и адаптация към изменения в климата; да планират бъдещи действия, като отчитат: синергия на мерките, свързани с климата, във всички общи и секторни общински политики; най-новите документи на национално и европейско ниво; добри практики от Норвегия и други държави; да изпълняват на практика конкретни мерки за смекчаване на измененията в климата; да повишават капацитета на местните общности и да работят в партньорство с тях за преход към въглероднo неутрални и устойчиви на климатичните промени общини.

Проектът предвижда и изпълнение на демонстрационни дейности, като за община Димитровград е заложено подмяна на осветлението на парк „Вапцаров“ – доставка и монтаж на съвременно соларно оборудване на стойност 115 512 лв., с което община Димитровград ще замени конвенционалното осветление и ще намали потреблението на ел. енергия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини