Над 100 млн.лв. влизат за ВиК системите в Хасковска област

    Над 100 млн. лв. ще влязат във ВиК системите на Хасковска област. Голяма част от сумата ще бъде разпределена за чистите води. Това става възможно и е първата голяма стъпка след завършване на процеса по  консолидацията на ВиК дружествата от региона с  влизането на водното дружество на Димитровград.

    Хасковска област е сред шестте в страната, които ще имат достъп до средства за ремонт и модернизация на съоръжения, през Министерството на регионалното развитие и благоустройството от Оперативна програма „Околна среда“. Пречиствателните станции за питейни и отпадъчни води са сред приоритетните обекти.

    Проектите са от изключителна важност за ВиК дружествата, защото те ще са бенефициенти на оперативната програма. Като такива ще провеждат тръжните процедури за проектиране, строителство, а някъде и за инженеринг и съответно ще са възложители по Закона за обществените поръчки.

    В Първия етап на проекта са включени обектите в агломерациите с над 10 хил. жители. За региона на Хасково това са областният град, Димитровград, Харманли и Свиленград. Регионалните прединвестиционните проучвания, които се финализират, ще дадат пълна картина за състоянието на мрежите и нужните инвестиции в населените места.

    По изпълнение на проектите ще има и самоучастие от страна на дружествата, като то ще е свързано с възможностите им.

    Проектите минават и през фаза на сериозна дигитализация и модернизация чрез изготвянето на Географски информационни карти.

    По темата за модернизацията и обновяването на сектора ВиК -Хасково домакинства днес на среща, организирана от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, с участието на водещи специалисти, които представиха добри практики в подпомагането на регионалното инвестиционно планиране на ВиК отрасъла.

    Бяха споделени добри практики при избора на мерки за енергийна ефективност във ВиК мрежите и съоръженията, както и добри практики при внедряване на комплексни мерки за енергийна ефективност в обекти, които са експлоатирани от ВиК операторите.

    „Водата в Хасково се добива на 100 % помпажно. Ежедневно дружеството експлоатира 165 помпени станции на над 400 водоизточника, които системи са изключително енергоемки. Затова една от важните стъпки, които ще бъдат направени в региона, е прилагането на мерки за енергийна ефективност на експлоатационните от нас обекти“, подчерта управителят на ВиК- Хасково инж.Божидар Желязков.

    На срещата беше демонстрирана в работен режим и 3D географска информационна система, разработена специално за Хасково.

    Това всъщност е една огромна стъпка напред, тъй като усилията на Европа са насочени в посока на дигитализация за по-ефективно и ефикасно управление на системите. Прилагането на интелигентно управление на системите пък от своя страна ще повлияе позитивно върху регионалните специализации и ще улесни работата на институциите.

    „Изключително важна е дигитализацията на всички ВиК активи и това включва мрежи и съоръжения. Чрез внедряването на тези системи за управление ще се подобри изключително много работата на дружеството и най-вече на оперативните екипи, които ежедневно се борят за отстраняване на аварии и по проблеми не само по водоносната, но и по канализационната мрежа. Затова се радвам, че ще има възможност това да се случи и при нас“, посочи инж. Желязков.

    На практика географската информационна дигитална система ще събира информация след обследване и анализ за най-невралгичните точки по ВиК системата. Тези точки ще се отбелязват в дигитална система и на базата на приоритет и съвместимост с инвестиционната програма на дружеството, ще се пристъпва към работа по тях, обясни главният инженер на ВиК- Хасково Лозко Лозев. Той посочи, че  ВиК-Хасково е едно от малко дружества, в чийто проект по-голямата част от финансирането по първите приоритетни обекти, е заложено за чиста, а не за мръсна вода.

    „Тъй като Хасково е една от зоните, която има големи проблем и с качествения и с количествения аспект на чистата вода, през последната една година се борим за насочването на повече финансиращи средства към обектите за чиста вода. Около 70 % от цялото финансирането по първа фаза ще отидат именно за пречистване и намаляване на физически загуби на чиста вода“, коментира още инж.Лозев. По думите му чрез  въвеждане на модерни интелигенти системи за управление в сектора  се прави огромна крачка напред и е правилна стратегия. Според прогнозата му проектите, което ще се финансират по Оперативна програма „Околна среда“ в Хасковска област, ще започнат да се изпълняват в средата на следващата година. Той е категоричен, че започналото преди десет години окрупняване на сектора, колкото и на някои да им се струва като национализация, е всъщност правилната стратегия и трябва да продължи. Само така ще се даде възможност за наливане на свежи пари във ВиК мрежата, което да доведе и до нейното осезаемо подобрение.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Уж
      Ужас
      24 -5
      17:09, 22 май 2023
      Какви милиони, кви 5 лв!?
      В събота мина един трудно говорещ български инкасатор! Да не говорим как четеше! 5 пъти не успя да ми оцели имената! Срам! До там ли я докарахте!?
    • 2
      Ай
      Ай ди де
      10 -3
      21:43, 22 май 2023
      Какви пари 💸 като през ден няма вода на улица Кюстенджа,21 век,а хората стоят по 24 часа без вода,а после плащаме огромни сметки,срамота
    • 3
      Мо
      Моля
      12 -2
      21:44, 22 май 2023
      ВИК системи -такова нещо липсва в Хасково!!!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Случаен виц

    Последни новини