Читалището в село Райново спечели финансиране на екологичен проект

НЧ „Марица – 2008“ спечели проект „Възстановяване на местообитания и местообитания на редки видове в защитени зони в община Димитровград“ на НЧ „Марица – 2008“ по програмата "Ти и Lidl за нашето утре", съобщават от местната администрация.

Стойността одобрения бюджет за изпълнението на проекта е в размер на 14750 лева, като читалището има готовност за собствено участие в размер на до 3000 лева, с цел по-доброто изпълнение на проекта и постигане на очакваните резултати.

Проектът се финансира по приоритет „Опазване на околната среда“. Фокусът на финансиране по този приоритет е развитие на екологично съзнание сред гражданите и подкрепа на преки действия за опазване на природата в България. Целта е да се допринесе за формирането на по-щадящо околната среда поведение сред местните общности, както и те да бъдат стимулирани да допринесат за нейното запазване, чрез финансиране на дейности насочени към насърчаване намаляването на отпадъците, включително намаляване на хранителните отпадъци, намаляване на пластмасата и рециклирането, опазване на най-важните природни ресурси и екосистеми в България – води, реки, гори, както и на богатото биоразнообразие, превенция и адаптация към климатичните промени и други.

Проекта включва следните дейности:

1. Възстановяване на природно местообитания с цел опазване на едно от двете известни находища на българския ендемит Маноловска гърлица.

- възстановяване местообитание на Маноловска гърлица/български ендемит, критично застрашен вид/, чрез премахване на конкурентни видове храсти (поради липсата на паша през последните години се наблюдава захрастяване в местообитанията на вида, което угнетява развитието му), което ще осигури и просветляване.

 2. Възстановяване на крайречно местообитание92 D0  - Южни крайречни галерии и храсталаци. Ограничаване на негативното влияние  и разпространението на инвазивни и интродуцентни видове.

- почистване на нерегламентирани сметища,  премахване на конкурентни видове. Местообитание 92 D0  - Южни крайречни галерии и храсталаци (Nerio – Tamaricetea) има вторичен характер и е възникнало след унищожаването на крайречни върбови и тополови гори. Местообитанието е със строго локално разпространение на територията на България, като находището в района на с.Райново (обект на опазване в зона по Натура 2000) е едно от най големите в страната. То се характеризира със силно разпокъсана групова структура, с единично участие на редица диагностични видове и е силно уязвимо откъм инвазия на аморфата.

 3. Подобряване състоянието на местообитанията и популациите на видове птици/синявица, видове кълвачи, чухал и др/, обект на защита, чрез изработка и поставяне на гнездилки за хралупогнездещи видове птици – видове от европейско  и нацонално консервационно значение.

4. Изграждане на стационар /кула/ за мониторинг и уайлдлайф фотография на редки видове птици, обект на опазване в ЗЗ „Злато поле“  и ЗЗ „Марица“ от екологичната мрежа Натура 2000.

 5. Повишаване на обществената осведоменост и общата екологична култура, свързана с опазването на околната среда и видовете обект на защита, чрез представяне на фотоизложба с видове обект на опазване в защитените зони.

6. Мерки за информация и публичност.

7. Организация и управление на проекта.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини