Русия разполага ядрени оръжия в Беларус

Руските ядрени оръжия вече могат да бъдат официално разположени в Беларус, след като двете страни подписаха споразумение. Контролът върху оръжията ще остане в ръцете на Москва, предава БГНЕС.

С този ход се официализира сделката, договорена по-рано от руския президент Владимир Путин и беларуския президент Александър Лукашенко.

За това се говори от март, като Путин заяви, че Русия иска да разположи в Беларус тактически ядрени оръжия с малък обсег и ниска мощност, пише ABC News. Това се случва преди контраофанзивата на Украйна.

Според руски и беларуски официални лица този ход е в отговор на "западната агресия". "Разполагането на нестратегически ядрени оръжия е ефективен отговор на агресивната политика на неприятелски настроени към нас държави", заяви беларуският министър на отбраната Виктор Хренин в Минск по време на среща с руския си колега Сергей Шойгу.

"В контекста на изключително рязката ескалация на заплахите по западните граници на Русия и Беларус беше взето решение за предприемане на контрамерки във военно-ядрената сфера", добави Шойгу.

Споразумението се отнася за конкретно хранилище на територията на Беларус, съобщиха от министерството на отбраната на страната. Сроковете за разполагането му остават неясни, но според Москва изграждането на хранилището трябва да приключи до 1 юли.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини