Организирани атаки на косатки по яхти в Гибралтар, три потопени

Kосатки атакуват яхти около Гибралтар и вече са потопила три плавателни съда в европейски води. Макар косатките да са наричани китове убийци, такова агресивно поведение спрямо корабите не е регистрирано досега. Учените се чудят на какво може да се дължи то. В някои случаи косатките са повече от една и изглежда атаката им е организирана.

Може да изглежда като историята с Моби Дик, но в този случай истината е по-странна от измислената приказка на Херман Мелвил за белия кит.

Изследователите вярват, че женска косатка, наречена Бялата Гладис, яростно търси отмъщение, след като е била травматизирана от сблъсък с лодка или е била уловена в незаконни риболовни мрежи.

Атаките на Гладис сега се копират от останалата част от популацията на косатките, които са се научили как да блъскат плавателни съдове от своя водач.

Матриархът обучава по-младите китове в изкуството да потапят лодки, което повишава перспективата бъдещите поколения да продължат войната срещу хората с години.

На 2 май шест косатки се блъснаха в корпуса на яхта Bavaria 46, която плаваше в Гибралтарския проток, близо до Танжер в Мароко. Едночасовата атака е предизвикала страхопочитание у двойката от Кеймбридж  - Джанет Морис, 58, бизнес консултант, и Стивън Бидуел, 58, фотограф, които били на борда за курс по ветроходство.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини