Съдът блокира достъпа до "Замунда" и "Пайрът Бей"

Българската асоциация на музикалните продуценти спечели първото у нас дело за блокиране на достъпа до пиратски сайтове, съобщиха от организацията днес.

Решението, постановено на първа инстанция от Софийски градски съд на 31 май 2023 г., изисква три интернет доставчика в България да предприемат действия по преустановяване и блокиране на достъпа на своите абонати до уебстраниците, в  които са достъпни онлайн платформите за споделяне на файлове ThePirateBay и Zamunda. В съобщението не се посочва кои са трите интернет доставчика.

Трябва да бъдат блокирани не само основните уебстраници, но и техните огледални сайтове (proxy), включително и такива, които не са изрично посочени в съдебното решение. Делото е заведено от БАМП през 2020 г., както от името на нейните членове, така и от името на големи звукозаписни компании, членуващи в IFPI.

"България се присъединява към 20 държави по света, които вече са блокирали The Pirate Bay, включително 13 държави в ЕС. Zamunda, местен BitTorrent сайт, досега не е блокиран в други страни, тъй като България представлява 80% от трафика към него. Това решение ще има безспорно ключово влияние върху ограничаването на пиратството в страната ни занапред", коментират от организацията.

„Приветстваме решението на Софийския градски съд, с което се отбелязва  сериозен напредък в борбата на звукозаписната музикална индустрия срещу онлайн музикалното пиратство. За първи път в България се произнася съдебно решение за блокиране на достъп до пиратски уебсайтове и считаме този прецедент за важна стъпка в правилната посока,“ коментира Петя Точарова.

Въпреки редица опити да бъдат затворени, а също и вътрешни междуособици, популярните пиратски сайтове продължават да съществуват.

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини