Денков: Има напредък в преговорите, изчакайте още малко

"Има напредък, изчакайте още малко", каза пред журналисти в парламента номинираният за премиер от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Николай Денков. Днес отново в кабинета на председателя на Народното събрание Денков и Мария Габриел, както и представители на първите две политически формации - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, продължиха разговорите за съвместно управление.

"Докато не свърши целият процес, нищо не е приключило", обобщи Денков. "Имайте още малко търпение, напредваме", посочи той. Николай Денков не отговори кога ще бъде върната папката на президента Радев и кога ще бъде представен съставът на проектокабинета.

Очаква се националните ръководни органи на партиите в двете политически формации да се произнесат по окончателния състав и структура на Министерския съвет.

По-рано Бойко Борисов обяви в кулоарите на Народното събрание, че преговарящите от двете формации "са много близко до взимане на решение, но все пак, докато всичко не е договорено, нищо не е договорено". Дори и днес списъкът с министри да бъде окончателно договорен от лидерите и предлаганите за премиер, трябва да бъде обсъден и гласуван в ръководните органи на петте партии в коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България".

Въпреки че едва преди два дни ГЕРБ постави условия да се преосмислят "форматът, съставът, моделът, личностите", голяма част от министрите се очаква да останат кадри на "Продължаваме промяната", представени от коалицията в проектокабинета ѝ преди месец.

Попитан дали кабинетът ще е експертен, Борисов отрече и каза, че "Продължаваме промяната" иска сама да носи отговорност, с включително политически лица" и че ГЕРБ и коалиционния партньор на Петков и Василев "Демократична България" "отговарят на техните искания". Още в миналия парламент дясното обединение се обяви за експертно, политически неутрално правителство и наскоро "Да, България" потвърди, че няма да има свои представители в кабинета.

(Не)известни за кабинет

Според неофициална информация на "Дневник" остава намерението премиери за по девет месеца да са Николай Денков ("Продължаваме промяната - Демократична България") и Мария Габриел (ГЕРБ). Всеки от тях е вицепремиер, докато другият е министър-председател. Докато Денков е премиер, Мария Габриел ще бъде министър на външните работи, но засега не е уточнено кой ще заеме поста, когато тя стане министър-председател за девет месеца.

Министър на финансите се очаква да бъде Асен Василев, на когото "Продължаваме промяната" много държи. Между двете преговарящи страни вече се договарял и документ, който да гарантира, че няма да има смени без основания заради чутото в записа. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов публично е коментирал, че не възразява Василев да е начело на министерството, за да носи отговорност за финансовото състояние на държавата. Асен Василев имаше същия ресор и в кабинета "Петков".

Според неофициална информация все още не е потвърдено кои да са министрите на икономиката и културата. За културата още в началото на май беше обявена Яна Генова. В икономиката обаче се очаква да отпадне предложението министър да е Юлиан Войнов. За министър на туризма в кулоарите на Народното събрание неофициално се говори за Зарица Динкова (част от Националния съвет на "Зелено движение"). Тя е била зам.-министър на външните работи в двете служебни правителства през 2021 г. В първоначалния вариант за кабинет беше предложена Гергана Кабаиванова, според информация на "Дневник" срещу номинацията ѝ има постъпили становища от неправителствения сектор, че няма квалификация за поста.

Няма потвърждение и кой ще е министър на спорта. Според информация на "Дневник" "Продължаваме промяната" продължава да настоява на поста да е бившият автомобилен състезател Димитър Илиев, но самият той се колебае дали да приеме предложението.

Очаквания за нови министри

Министър на вътрешните работи по неофициални коментари ще бъде Калин Стоянов. Той беше назначен за директор на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), когато Бойко Рашков беше министър на вътрешните работи в първото служебно правителство на Румен Радев, като заема поста и до днес. По неофициална информация той се смята за приемлив и от ГЕРБ.

Стоянов работи в системата на МВР от 2003 г., като последователно заема изпълнителски и ръководни длъжности в Областна дирекция на МВР - Бургас, а от април 2018 г. е началник на отдел "Специални операции" при Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".

В първоначалния кастинг на кабинет "Денков" за министър на вътрешните работи беше Андрей Янкулов, който обаче в последствие се отказа.

Според информация на "Дневник" за министър на труда и социалната политика се очаква да бъде предложена Иванка Шалапатова. Тя е изпълнителен директор на фондация "За нашите деца". Била е зам.-министър на труда и социалната политика през 2013 г.

В първоначалния кабинет "Денков" за поста беше предложен Иван Кръстев. ГЕРБ се обяви срещу номинацията му с аргумента, че е "привърженик на Путин". Кръстев е сниман на шествието "Безсмъртен полк" през 2019 г. Освен това е член на БСП, която не застава на страната на Украйна във войната, която започна Русия. Според неофициална информация тъкмо това са причините Кръстев да бъде изтеглен от предложенията за министри, въпреки че в "Продължаваме промяната" - "Демократична България" го смятат за експерт.

Според неофициална информация за министър на земеделието е номиниран Кирил Вътев, собственик и управител на месопреработвателната компания "Тандем-В", член на Асоциацията на месопреработвателите в България, бивш неин председател. Вътев е предложен на мястото на депутата от "Продължаваме промяната - Демократична България" Христо Даскалов, директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по времето на кабинета "Петков".

Познатите предложения за министри

С голяма вероятност номинациите си за министри запазват поне двама от депутатите на "Продължаваме промяната": Радослав Рибарски (енергетика), Андрей Цеков (регионално развитие и благоустройство). Досега предложението на партията на Петков и Василев за министър на иновациите и растежа беше Даниел Лорер. По неофициална информация на "Дневник" позицията му е несигурна, защото ГЕРБ може да иска да намали политически разпознаваемите фигури в правителството.

Спрямо обявения на 2 май първоначален вариант на кабинет с мандата на "Продължаваме промяната - Демократична България" се очаква да останат и предложенията за Милен Матеев (министър на правосъдието), бивш председател на парламентарната комисия по правни въпроси;

Споменаваше се и името на Екатерина Михайлова, бивш депутат и преподавател по конституционно право в Нов български университет (НБУ), но за "Дневник" тя заяви, че е отказала предложението; Тодор Тагарев (министър на отбраната); Христо Хинков (министър на здравеопазването); Юлиан Попов (министър на околната среда и водите); Георги Гвоздейков (министър на транспорта), бивш директор на държавното дружество "България хели мед сървиз"; Генка Петрова-Ташкова (министър на образованието); Александър Йоловски (министър на електронното управление), зам.-министър, докато начело на ведомството беше Божидар Божанов от "Демократична България".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини