Парламентът гласува кабинета Денков-Габриел

Два месеца и 4 дни след последните предсрочни избори Народното събрание се събира на извънредно заседание, за да гласува предложението за правителство. Кабинетът Денков-Габриел ще е първият в историята, който предвижда ротация на министър-председателския пост.

В първите девет месеца премиер ще е Николай Денков. В дневния ред са включени три точки - избор на премиер, приемане на структура и състав на Министерския съвет. 

Предварителните сметки показват, че ако всички депутати на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС гласуват за кабинета, той ще събере 132 гласа, което е достатъчно за избирането на редовна власт. Не е ясно обаче дали всички народни представители ще подкрепят предложеното с втория мандат правителство.

"Възраждане", БСП и "Има такъв народ" вече заявиха, че ще гласуват "против". Под въпрос остава как ще действат ДПС. От партията заявиха, че ще вземат решение след връщането на мандата.

В залата се регистрираха 235 депутати.

На балкона в Народното събрание са президентът Румен Радев, бивши председатели на парламента, представители на вероизповеданията, регистрирани у нас, бившият служебен премиер Стефан Янев, представители на дипломатическия корпус.

В пленарната зала е служебният премиер Гълъб Донев и министри от кабинета.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини