Путин: Може да се наложи да създадем санитарна зона в Украйна по границата с Русия

Русия ще се окаже длъжна да разгледа създаването в Украйна на санитарна зона, ако обстрелът срещу руска територия продължи, заяви Владимир Путин на среща с руски кореспонденти, отразяващи войната.

Президентът описа в Кремъл няколко начина за решаване на проблема, включително с по-ефективна борба с украинската артилерия, "но това не означава, че няма да има пристигащи на наша територия". "Ако това продължи, тогава очевидно трябва да разгледаме въпроса, казвам го много внимателно, за да създадем някаква санитарна зона на територията на Украйна на такова разстояние, от което да е невъзможно да се доберат до нашата територия, ", продължи Путин.

След което отбеляза, че това не означава, че Русия ще започне тази работа още утре: "Трябва да видим как ще се развие ситуацията".

Гранични области, както и градове и обекти на стотици километри във вътрешността и дори Москва, са обект на обстрел от месеци насам. Проблемът е, че става дума за зона, простираща се на стотици километри по почти цялата граница - от Беларус до части от незаконно анексирания Крим.

После Путин заяви, че Русия е увеличила през изминалата година 2.7 пъти производството на ключово въоръжение, но не ѝ достигат дронове и артилерия с прецизно насочвани снаряди, докато Западът "тъпче" Украйна с оръжие, "понякога в нарушение на някои международни договори".

"[Целите на войната] се променят в съответствие с настоящата ситуация, но като цяло, разбира се, ние няма да променим нищо и те имат фундаментален характер за нас", отговори той на въпрос дали целите междувременно са променени.

На 24 февруари 2022 г., когато Путин вече бе започнал агресията, той нарече нейната цел "демилитаризация" и "денацификация" на Украйна, както и защита на цивилното население на Донбас от "геноцид от страна на киевските власти". До момента нищо от това не е постигнато.

  • През септември 2022 г. Путин каза, че целта била "да се ликвидира антируският анклав, който се създава на територията на Украйна и заплашва Русия".
  • През януари 2023 г. президентът посочи, че трябвало "да защитим хората и самата Русия от заплахите, които се опитват да създадат в съседните исторически руски територии".

Сега той смята, че постепенно и методично Украйна бива демилитаризирана. "Украинската отбранителна индустрия скоро ще престане да съществува напълно. Какво произвеждат? Носят им боеприпаси, вкарват им оборудване, вкарват им оръжия, внасят всичко. Така дълго не може да се живее, не се издържа. Така че въпросът за демилитаризацията, стои в много практичен план", каза Путин.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини