Над 40% от училищата и болниците в ЕС са в топлинни острови

Почти половината от училищата и болниците в европейските градове се намират в градски "топлинни острови” и излагат уязвимите групи от населението на застрашаващи здравето температури, тъй като въздействието на изменението на климата се засилва, съобщи Европейската Агенция за околната среда (ЕАОС) на Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Около 46 % от болниците и 43 % от училищата се намират в райони, в които температурата е с поне 2 градуса по Целзий по-висока от средното за региона - и това води до по-силни последици от горещите вълни, отколкото в селските райони, съобщи ЕАОС в анализ за това как Европа може да се адаптира към изменението на климата.

Причината за това е ефектът на градския топлинен остров, при който гъстите струпвания на сгради и инфраструктура като пътища поглъщат и задържат повече топлина, отколкото зелените площи.

"Това е нещо, което ще има тежки последици за здравето на хората», заяви Блаз Курник, ръководител на отдела за приспособяване към климата на ЕАОС.

Изменението на климата, причинено от промишлеността, която продължава да изгаря изкопаеми горива, прави горещите вълни по-топли и по-чести - тенденция, която, в комбинация с градските топлинни острови, създава рискове, включително увеличаване на смъртността от топлинен стрес за уязвимите части на населението, като например възрастните хора.

"Уязвимостта в Европа се увеличава и поради застаряването  на населението, поради по-гъсто населените градове. Това е нещо, което, в комбинация с горещите вълни, ще се превърне в риск за обществото в бъдеще", казва Курник.

Явлението вече е наблюдавано по време на екстремни температури. По време на горещата вълна през август 2003 г. смъртността, свързана с топлината в градовете в района на Уест Мидландс във Великобритания, е била два пъти по-висока, отколкото в местните селски райони.

ЕАОС призова правителствата да въведат мерки за намаляване на ефекта на топлинния остров в градовете, като например въвеждане на повече охлаждащи зелени площи и вода. Някои от тях вече го правят - като например програмата на град Париж за  преобразяване на терените на 10 пилотни училища в по-прохладни и зелени пространства с фонтани и устойчиви на засушаване растения.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини