Трагедията в Йонийско море е настъпила в гръцката зона за спасяване

Трагедията, отнела живота на най-малко 79 души в международни води край бреговете на Гърция, е станала в гръцката зона на отговорност за морско спасяване, а не в италианската зона. Това заяви вътрешният министър на Италия Матео Пиантедози, цитиран от Ройтерс.

„Събитието е настъпило и е било ограничено в пределите на гръцката зона за морско спасяване, за която е конкретно отговорна тази страна“, каза Пиантедози пред италианския телевизионен канал „Скай Ти Джи 24“.

„Но това не значи, че Гърция е виновна, това е просто разграничаване на конкретните зони на отговорност“, добави той.

Говорител на гръцката брегова охрана съобщи, че мигрантите на борда на рибарското корабче, което потъна на 80 км от крайбрежния град Пилос в Южна Гърция са искали да отидат в Италия и са отказали помощта на Гърция.

Дясното правителство в Рим, което втвърди политическия курс на Италия към незаконната миграция, през март увеличи наказанията за каналджийство, след като корабокрушение с мигранти край бреговете на Калабрия отне живота на най-малко 94 души.

„Това е огромна трагедия, която още повече ни мотивира да следваме пътя, по който сме поели. Твърдо вярваме, че най-добрият начин да нямаме повече случаи като този е да спрем каналджиите“, каза Пиантедози, визирайки потеглящите от Северна Африка плавателни съдове с мигранти към Европа.

„Можем да направим това единствено заедно с Европа и с международната общност“, добави той.

Гърция обяви тридневен траур заради трагедията с потъването в Йонийско море на плавателен съд с мигранти. Гръцката брегова охрана засега е извадила 79 тела и е спасила над 100 души, но оцелели твърдят, че на борда е имало до 750 души.

Говорител на гръцкото служебно правителство заяви пред държавната телевизия, че властите не могат да потвърдят съобщенията дали на борда на потъналия риболовен плавателен съд, който е плавал от Либия към Италия, действително е имало между 700 и 750 души, предаде Ройтерс.

Благотворителната организация „Аларм Фон“ (Alarm Phone), която ръководи общоевропейска мрежа за подпомагане на операции за спасяване на мигранти, съобщи, че във вторник вечерта е получила сигнал за бедествие от хората на борда, като те са казали, че на корабчето има 750 души.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини