Рекордни глобални температури в началото на юни

Средните световни температури в началото на юни са най-високите, регистрирани за периода от европейската служба "Коперник", като надминават предишните рекорди със "значителна разлика", съобщи АФП.

"Светът току-що преживя най-топлото регистрирано начало на юни след май, който беше само с 0,1 градуса Целзий по-хладен от рекорда", каза Саманта Бърджис, заместник-директор на Европейската служба за климатични промени "Коперник".

"Средните температури на въздуха до повърхността на планетата през първите няколко дни на юни бяха най-високите, регистрирани в набора от данни ERA5 за началото на юни, и то със значителна разлика", уточняват от "Коперник". Някои от техните данни са още от 1950 г.

Това съобщение беше направено, когато официално вече започна метеорологичното явление Ел Ниньо, обикновено свързано с повишаване на глобалните температури, напомнят от "Коперник". Службата неотдавна обяви, че повърхността на океаните току-що е преминала през най-топлия регистриран май.

В началото на юни глобалните температури са надхвърлили прединдустриалните нива с повече от 1,5 градуса Целзий, което е най-амбициозната граница, поставена от Парижкото споразумение от 2015 г. Това е първият път, когато тази граница е надмината през юни, но от няколко години тя вече е преминавана няколко пъти през зимата и пролетта.

"Всяка частица от градуса е от значение за избягване на още по-сериозни последици от климатичната криза", подчертава Саманта Бърджис в комюнике.

Службата "Коперник" е базирана в Бон, където сега се провеждат международни преговори за климата под егидата на ООН, преди голямата конференция КОП28, планирана за Дубай в края на годината.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини