Всяването на паника за замърсяване на морето се прави умишлено, каза министърът на туризма

Всяването на паника за замърсяване на морските води след взривяването на язовир "Нова Каховка" се прави умишлено, коментира днес пред медии във Варна министърът на туризма Зарица Динкова. Тя посети Висшето военноморско училище (ВВМУ) в града, за да се запознае на място как се извършва мониторингът за чистотата на водата. Мисля, че е очевадно, че се всява умишлено паника и трябва да бъдат взети мерки да се спрат тези атаки срещу българския туристически бизнес, посочи Динкова. Според нея все още няма спад в резервациите за почивки у нас.

Мониторингът на водите, който се извършва във ВВМУ, е съобразно най-високите европейски стандарти, допълни Динкова. По думите й данните показват, че в следващите 10 дни няма каквато и да е вероятност евентуално замърсяване да достигне до румънската граница. Тя подчерта още, че река Дунав е естествен филтър, който би могъл да изтласка евентуално замърсяване. Прогнозата за чистотата на водата в момента е изключително добра и няма нужда от паника, допълни министърът. Тя уточни, че е разговаряла и с ръководството на РЗИ-Варна, от където е получила уверение, че при нужда измервания за качеството на водата може да се правят ежедневно.

Началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров разказа, че в учебното заведение се използват данни от европейска система, като експертите успяват да добият информация и от свои украински приятели и колеги. Всеки ден се правят модели с 8-10 дневна прогноза, които се модифицират според ежедневно постъпващите данни. Актуалната прогноза е, че няма тенденция за придвижване на водните маси на юг, допълни Медникаров. Подобна е и оценката на Института по океанология във Варна.

Данните от ВВМУ се изпращат в координационния център на МОСВ и, в резюме, на всички заинтересовани ведомства. Министър Динкова допълни още, че тя и екипът й са поели ангажимент да предоставят на обществото актуална, проверена и точна информация.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини