МВР отговори на депутата Божанов, че не е търсило Братя Галеви особено усърдно

До март 2021 г. Министерството на вътрешните работи не е имало право да иска достъп до трафични данни за телефоните на обявения за международно издирване Ангел Христов - единия от т. нар. Братя Галеви, за който се оказа, че се е прибрал в България и починал. След март 2021 г. с промяна в закона министерството е получило такова право, но не е използвало тази възможност.

Това се казва в писмен отговор на МВР до депутата от "Продължаваме промяната - Демократична България" Божидар Божанов. Народният представител пита дали е търсено разрешение от съд за получаване на такива данни, кога за последно при прилагане на тази мярка лицето е установено в България и дали са следени данни за битовите сметки, трупани в неговия имот и кой е живял в него в последните години.

МВР отговаря, че не може да предостави данни за сметките, защото депутатът във въпроса си не е конкретизирал за кой имот става дума.

Живеещите в имение край дупнишкото село Ресилово бивши барети Пламен Галев и Ангел Христов (наричани Братя Галеви, макар че нямат кръвна връзка) са обявени за международно издирване през 2012 г. Те изчезнаха от страната след като получиха присъда за организиране и ръководене на престъпна група за рекет и изнудвания.

След като на 3 юни се разбра, че Христов е починал в Ресилово (според някои медийни съобщения - в дупнишка болница), местният свещеник разказа, че от изчезването им досега е поддържал телефонна връзка с двамата и са си разменяли честитки за празници.

В отговор на ведомството на друг въпрос на депутата, който се отнася до реда за проверките на влизащите и излизащите от страната лица, се потвърждава казаното от служебния министър Иван Демерджиев, че в дни на особено натоварване на пунктовете, когато "времето за чакане на ГКПП става прекалено дълго и всички ресурси по отношение на персонал, организация и устройства са изчерпани", се допуска облекчен режим на гранични проверки - без справка в автоматизирания информационен фонд АИС "Граничен контрол".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини