Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за съдебната власт

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и БСП Народното събрание прие наложеното вето от президента Румен Радев върху Закона за съдебната власт. Законът се връща за ново разглеждане.

На 2 юни с промени депутатите отделиха следствието от прокуратурата с предложение между първо и второ четене и без обсъждане в правна комисия по предложение на "Възраждане". Неспазването на законодателните процедури е един от мотивите на държавния глава да оспори взетото решение.

Основният мотив на Румен Радев е, че още през 2009 година следствието е било преместено към прокуратурата по изискване на Европейския съюз в предприсъединителния период на България. В дебата само "Възраждане" и "Има такъв народ" се обявиха в защита на изваждането на следствието от прокуратурата.

Те обвиниха ГЕРБ, че са гласували тогава, защото това е бил резервен вариант да бъде свален Иван Гешев като главен прокурор и сега вече това не било актуално. От ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ признаха,че са прибързали и не са спазили процедурите по законодателството. БСП потвърдиха отрицателния си вот от предишното гласуване на 2 юни. ДПС не участваха в дебата.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини