Партиите отричат да знаят за посещение на Володимир Зеленски в София

Партиите в парламента отричат да знаят за посещение на президента на Украйна Володимир Зеленски в София. По неофициална информация то се очаква утре (6 юли), въпреки че никоя институция досега не я е потвърдила, но правителството не я и отхвърли. Данни за визитата на Зеленски липсват по всяка вероятност от съображения за сигурност.

ГЕРБ и "Продължаваме промяната" видяха добър знак, ако посещението на Зеленски се осъществи. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че то би било много добър знак за демократичната общност в България и възможност за препотвърждаване на евроатлантическите задачи и цели. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков каза, че визитата на президента на Украйна би била "признание, че България е важен партньор на Европейския съюз и НАТО".

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов беше по-пестелив в оценката си: "Това не е нещо, което можем да коментираме. Ако се случи, тогава ще ме питате", каза той. Сходна беше реакцията и на Делян Пеевски от ДПС: "Нека първо да видим ще я има ли тази визита и тогава ще я коментираме".

Председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че, ако Зеленски дойде в Народното събрание, ще му каже, че социалистическата партия е против военната помощ за Украйна, както и че се противопоставя на декларацията, която ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България", ДПС и "Има такъв народ" инициират за подкрепа за членство на Украйна в НАТО след войната.

"След като са го поканили (вероятно правителството - бел. авт.), да заповяда. Ние сме развита европейска държава. Украйна е част от Европа, това, което ѝ се случва, е ужасно", коментира Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

Проруската националистическа партия "Възраждане" отказа да коментира темата. Неофициално пред медии пресслужбата на партията е насочила да се следи профила на председателя Костадин Костадинов във "Фейсбук", където утре се очаква публикация.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини